Primăria Sectorului 6 a lansat ieri o platformă prin care poţi solicita un loc de parcare în funcţie de disponibilitatea din jurul blocului în care locuieşti. Am testat sistemul şi pare destul de mişto, nu arată extraordinar, însă cât timp funcţionează şi îţi oferă o unealtă transparentă prin care poţi aplica la aceste locuri de parcare, eu cred că e un lucru bun.

Problema pe care ar trebui să o rezolve acest sistem online ţine de mica corupţie din administraţia locală. Ţin minte că te duceai în urmă cu câţiva ani la ADP, ziceai că vrei un loc de parcare, funcţionarul se uita în calculator şi ridica din umeri “ne pare rău, nu sunt locuri”. Pentru cei foarte bine “pregătiţi” se găseau locuri libere. 

Ca să nu se mai dea şpagă, s-a venit cu acest sistem online, în care vezi clar ce locuri de parcare sunt la tine la bloc.

De aici mi se pare că pleacă două discuţii serioase.

Prima: cât a costat acest sistem de parcare? Sunt bani publici, mi-aş dori să aflu cam cât a costat totul şi sper să nu fi fost 50-100.000 de euro sau cine ştie ce sumă uriaşă dată pe vreun contract prietenos.

A doua: de ce naiba avem 6 primării de sector? Ăsta este cel mai bun argument pe baza căruia putem discuta problema asta. Avem un sistem de închiriere a locurilor de parcare pe care s-a dat o sumă X. Pot fi 1000 de euro, pot fi 100.000 de euro, nu contează foarte mult. 

Întrebarea mea este de ce nu putem aplica acest sistem în toate cele 6 sectoare ale Capitalei? Pentru că sectorul 4 ştiu că şi-a făcut un alt sistem, la sectorul 2 nu ştiu să existe aşa ceva, parcă pe la sectorul 3 mai aveau nişte gânduri de a digitaliza treaba asta etc. Însă pentru fiecare se vor plăti alte sume de bani, când normal ar fi fost să se înceapă într-un sector, să se tragă nişte concluzii după 6 luni, apoi să se implementeze în fiecare sector şi să se plătească doar hărţile şi, eventual, o mentenanţă extinsă.

Nu există diferenţe atât de mari între două sectoare încât un soft de genul ăsta să nu se poată aplica. Cel puţin când vine vorba de digitalizarea unor operaţiuni de acest fel, Bucureştiul ar trebui să fie unitar.

Şi chestia asta se poate extinde pe orice chestie care se face separat în fiecare sector. Ba mai mult, peste toate astea vine şi primăria Capitalei, care are în administrare alte bulevarde, alte parcuri, alte bucăţele din oraş.

Iar întrebarea mea este, desigur, una retorică. Sunt 7 primării şi nu una singură pentru că în felul ăsta ajung să se plătească mai multe salarii, mai multe contracte etc. Pentru că realist vorbind oraşul ăsta nu pare să fie administrat nici măcar de o singură primărie full-time, ce să mai vorbim de şapte.

După cum bine zicea cineva (cred că Radu), ar fi inteligent să avem măcar acelaşi mobilier stradal, aceleaşi tipuri de borduri, aceleaşi panouri şi plăcuţe. Dar administraţia nu vrea, iar noi suntem suficient de fraieri încât să acceptăm lucrurile aşa.