Recent, francezii de la Gault & Milau au lansat ediţia 2019 a ghidului restaurantelor din România.

Aşa cum v-am mai povestit, G&M este un ghid cu recomandări similar cu cel de la Michelin. Spre deosebire de Michelin, care a scos ghidul ca unealtă de marketing, Henri Gault şi Christian Millau, fondatorii ghidului G&M erau critici culinari şi au vrut să descopere care sunt cele mai bune restaurante din Franţa. Ulterior ghidul a fost extins şi acum are ediţii în mai bine de 20 de ţări.

Sunt câteva schimbări importante în ediţia din acest an, însă nu e nimic super spectaculos. Maize, locul 1 de anul trecut, a ieşit din top odată cu plecarea lui chef Alex Petricean (D’Artagnan de la Masterchef). Tot el ieşise şi bucătarul anului 2018, însă acum se concentrează pe deschiderea unui alt restaurant NOUA (Noua bucătărie românească) unde reinterpretează feluri tradiţionale româneşti într-un mod total neaşteptat. 

Locul 1 în acest an este Bistro Ateneu, ceea ce m-a surprins puţin, nu mi s-a părut niciodată că ar avea super potenţial locul, dar acum vreau să-l încerc. A luat 15,5 puncte, în acel sistem de la 1 la 20 şi 3 bonete.

Următoarele sunt Baracca şi Fragment din Cluj Napoca, pe care nu le-am încercat, iar top 5 e închis de alte 2 restaurante din Bucureşti: KAIAMO şi the ARTIST.

Din ce-am încercat eu, în topul ăla sunt CAJU by Joseph Hadad (care nu m-a dat pe spate) şi Bistro de l’Arte. Încă n-am ajuns în locurile pe care le-am pus pe listă anul trecut, dar recuperez.

2019

Am pus aici şi topul din 2018, poate vreţi să comparaţi cum au evoluat lucrurile.

2018