Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat noi cifre legate de înscrierile pentru votul prin corespondenţă şi lucrurile stau foarte prost. Vreo 14.000 de oameni înscrişi pentru votul prin corespondenţă şi tot cam atâţia pentru votul în secţii.

Mai sunt vreo 12 zile în care puteţi să vă înscrieţi pe www.votstrainatate.ro dacă sunteţi în Diaspora sau dacă veţi fi plecaţi din ţară în momentul alegerilor prezidenţiale (10 şi 24 noiembrie).

Din păcate, mi se pare că s-a promovat destul de puţin opţiunea asta şi există riscul ca guvernanţii să vină şi să spună acum “iată, toată lumea s-a plâns că nu poate vota Diaspora, însă oamenii nu vor de fapt să voteze”. Chestia asta îi va înfuria pe miile de români care au stat la nişte cozi uriaşe prin Paris, Londra şi alte mari oraşe europene. Toate acele nemulţumiri legate de votul din străinătate riscă să se întoarcă precum un bumerang împotriva celor care îi criticau pe reprezentanţii PSD şi ALDE. Nu m-ar mira să apară şi Meleşcanu şi să spună “Vedeţi, eu n-am greşit cu nimic!”.

Cred că ar fi important să se înscrie cât mai multă lume până la finalul termenului, însă o astfel de schimbare a procesului de vot durează. Românii nu sunt obişnuiţi să se înscrie online pentru vot, fie că e vorba de unul prin corespondenţă sau nu, ci mai degrabă se mobilizează pe moment, cu câteva zile înainte de alegeri pentru a merge în număr cât mai mare la ambasade sau consulate.

Ideal ar fi ca întreaga opoziţie, alături de Iohannis, să promoveze cât mai intens această opţiune, mai ales că au trecut vacanţele şi e o fereastră mică de timp până pe 11 septembrie. Însă mai mult de 100.000 de înscrişi pe fiecare listă nu cred că vor fi. Asta în condiţiile în care avem vreo 5-6 milioane de români în diaspora.