in All Sports

UEFA a creat o nouă competiţie intercluburi. Ce înseamnă asta de fapt.

Se discută de mult timp despre o nouă competiţie europeană, iar acum UEFA a anunţat că va introduce, în sfârşit, această competiţie, numită Europa Conference League (UECL), începând cu sezonul 2021.

Motivele pentru care s-a cerut această competiţie sunt multiple, însă până acolo, să vedem un scurt istoric al competiţiilor europene de fotbal.

Istoric

Până în 1970 existau Cupa Campionilor Europeni (actualul Champions League), Cupa Cupelor şi Cupa Oraşelor Târguri. Iar ordinea importanţei era fix asta. În 1971, pentru că a prins tracţiune mare, Cupa Oraşelor Târguri este rebranduită în Cupa UEFA şi ajung să participe echipele bune din campionatele europene, care însă nu câştigaseră campionatul. Cupa Campionilor era turneul pentru campioni, Cupa Cupelor pentru câştigătorii de cupe. În 1999 Cupa Cupelor dispare şi este lipită de Cupa UEFA, odată cu schimbarea formatului Champions League.

Practic, ăla a fost momentul în care UEFA a decis că vrea să creeze o masă a bogaţilor şi să pună echipele mari să joace între ele, chiar dacă n-au câştigat toate campionatul.

A mai existat la un moment dat, din 1995 până în 2009 o a treia competiţie europeană, numită Cupa UEFA Intertoto. Mă rog, e şi acolo un istoric mai complex, competiţia fiind începută prin anii ’60 de fapt. Cert e că această UEFA Intertoto era cupa echipelor mai slăbuţe, care nu se calificau pentru celelalte competiţii.

Prezent

În momentul de faţă, există două grupuri care au forţat crearea acestei competiţii: echipele mari din Champions League, care îşi doresc bani mai mulţi şi echipele mici din Est care îşi doresc şi ele nişte bani. Chiar s-a vorbit despre un campionat european intercluburi, realizat sub umbrela UEFA sau nu, la care ar vrea să adere marile cluburi din Vest.

Aşa că această Europa Conference League ar trebui să mai liniştească spiritele. În primul rând, vor fi mai multe meciuri televizate, deci mai mulţi bani. Din Anglia o să participe echipa care câştigă Cupa Ligii sau echipă care termină pe locul 6 sau 7. Şi din celelalte campionate mari (Spania, Germania, Franţa, Italia) va fi doar câte o echipă implicată, restul până la 32 de echipe vor veni din restul campionatelor. 

În al doilea rând, cred că se încearcă o „curăţare” a Champions League de echipe mici, astfel încât grupele competiţiei să fie vândute mai „premium” către televiziuni şi astfel să ajungă bani mai mulţi la cluburi. Cine n-ar vrea săptămânal către un Barcelona – Bayern Munchen sau PSG – Real Madrid? Probabil că, în timp, nu vor mai ajunge în Champions League echipe precum Dinamo Zagreb, Atalanta, Steaua Roşie Belgrad sau Genk. Pentru aceste echipe va fi alocată Europa League. Un fel de masa semi-bogaţilor. Oricum UEL a crescut destul de mult în ultimii ani, atât din punct de vedere al premiilor în bani, cât şi din punct de vedere al echipelor care joacă acolo.

Bineînţeles, UEFA n-a anunţat toate astea, rămâne să vedem ulterior ce schimbări se vor mai face pentru primele două competiţii europene, e un plan pe termen lung, probabil peste 6-7 ani o să ne dăm seama exact cum s-a schimbat fotbalul european. 

Vestea proastă e că România va avea din 2021 o echipă în Champions League (prin tururile preliminare) şi restul echipelor în competiţia asta nouă. Ceea ce arată clar că se va face curăţenie şi prin Europa League.

Aş zice că s-ar putea să ajungem la o suprasaturaţie cu toate meciurile astea super tari, o să devină banal să vedem un Barcelona – Liverpool, dacă vom avea asta an de an, atât în grupe, cât şi prin fazele finale. Iar echipele sărace din Est vor rămâne oricum frustrate că n-au un loc pe prima scenă a fotbalului european.

3 comentarii. Leave new

  • De cativa ani deja e suprasaturatie, meciuri aproape zilnic. UEFA „scapa” de echipele mici bagandu-le in competitii tot mai indepartate de CL. Pentru ca este o diferenta mare intre echipele din Vest si cele din Est.

    De vreo cativa ani eu am renuntat sa ma uit la fotbal. Nu mai are niciun haz, e prea mult si pra des. Acum 10-11 ani, cand era zi de CL, era ca o sarbatoare. Acum e doar o alta zi cu fotbal, ca mai toate zilele saptamanii…

    Răspunde
  • Când e timp de campionatul intern și de aceste cupe? Sau ideea este să participe de fapt cam aceleași cluburi, doar că împărțite altfel?

    Răspunde
  • Principala problema acum e ca echipele mici joaca meciuri europene la inceputul sezonului sau chiar inainte sa inceapa sezonul national. Cand ajung sa lege echipa deja sunt eliminati din cupe. Poate competitia asta are rolul de a schimba programul, eliminand multele tururi preliminare din iulie/august si ducand meciurile europene mai in toamna, in acelasi timp cu grupele primelor 2 competitii.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu