Acum că a venit toamna, poate că vă mai puteţi concentra şi pe altceva în afară de vacanţe. De exemplu, pe nişte dezvoltare personală. Dar nu de-aia dubioasă, care a devalorizat de tot noţiunea, ci chiar chestii care să vă ajute să evoluaţi.

De exemplu, nişte cursuri de dicţie şi public speaking. Eu le-am făcut pe amândouă în prima parte a acestui an şi mi-au prins foarte bine. Pe ambele le-am făcut cu Melania Medeleanu, care în ultimii ani s-a specializat pe aşa ceva, pe lângă lucrurile minunate pe care le face cu MagiCamp.

Cursul de dicţie – l-am început la recomandarea unei prietene, care a fost foarte încântată, planul meu fiind să-mi îmbunătăţesc pronunţia pentru emisiunea Primii trei ani. Melania a făcut şcoala de logopedie, eu credeam că se bazează doar pe experienţa acumulată în televiziune, dar nu-i aşa. E nevoie de multă muncă pentru a putea corecta diferite deprinderi pe care le avem, la fel cum e şi în cazul defectelor de vorbire. Până la urmă, tot un defect de vorbire e şi dacă pentru tine “timpul” e timpu’ şi “mersul” e mersu’. Cursul constă în 5 sedinţe a câte 2-3 ore, într-un grup de vreo 10-12 persoane, timp în care veţi avea suficiente ocazii să învăţaţi lucrurile de bază, urmând să faceţi cea mai grea parte acasă. Adică să exersaţi.

Pe mine m-a ajutat să conştientizez nişte greşeli pe care nici nu le luam în seamă şi m-a făcut să fiu mai atent la modul în care vorbesc. N-am ajuns încă la nivelul la care mi-aş dori, tot ca în Militari vorbesc, dar e o zonă ceva mai high-class din cartier, nu chiar după blocurile gri. Costă 700 de lei şi mai sunt locuri pentru ediţia din noiembrie, vă puteţi înscrie aici.

Cursul de public speaking – sunt deja câţiva ani de când vorbesc în public cu diferite ocazii, ba pe la prezentări, ba pe la workshopuri sau traininguri cu circuit închis. Am avut în faţa mea studenţi, oameni din companii, oameni din agenţii, pornind de la 10-15 oameni, mergând până la 150-200 de oameni. Nu pot să spun că am mari emoţii atunci când vine vorba de vorbitul în public, însă asta nu e neapărat un lucru bun. Pentru că relaxarea prea mare duce uneori la o livrare destul de plată a prezentării. Pe lângă partea cu gestionarea emoţiilor, la cursul de public speaking primeşti o structură de care eu, unul, aveam foarte mare nevoie. Toate prezentările mele de până acum s-au făcut după ureche, cam în funcţie de cum consideram eu că trebuie să spun lucrurile.

Ştiam că nu sunt vreun mare prezentator, întotdeauna am considerat că mă descurc binişor, dar cursul ăsta mi-a dat ocazia să trec la nivelul următor şi să aflu ce pot îmbunătăţi. Spoiler: e tot cu multă muncă, am înţeles că secretul unei prezentări livrate bine constă într-o pregătire excelentă. Când visezi prezentarea pe care o ai de făcut, îţi permiţi să rafinezi anumite nuanţe ale modului în care o livrezi. Şi am testat chestia asta cu o prezentare pe care am repetat-o foarte puţin şi care a ieşit ok, dar care putea să iasă mult-mult mai bine. Cursul costă 750 de lei şi mai sunt două locuri pentru ediţia din 26, 27 octombrie, vă puteţi înscrie aici.

*Imaginea de mai sus e de la o frumoasă prezentare despre Influencer Marketing pe care am ţinut-o la Upswing Power Sessions vara asta.