Circulă pe Facebook de vreo 2 zile o ştire care anunţă că s-a dat o lege prin care şcolile nu mai au nevoie de autorizaţii ISU. Stupoare. Revoltă! Cum e posibil aşa ceva? 

Nimeni nu se uită la situaţia concretă din piaţă. Mii de clădiri în care sunt baruri, teatre, insituţii de stat sau private, au un afiş ce anunţă că „Această unitate funcţionează fără autorizarea ISU”.

Adică s-a dat lege după Colectiv să fie toată lumea autorizată de ISU, dar progresele se fac în ritmul melcului. Au trecut 4 ani de atunci, ISU avansează cum poate, nu a devenit o prioritate naţională să fie autorizate clădirile de ISU. Nu au fost angajaţi şi trainuiţi mii de agenţi la ISU ca să se rezolve problema asta. Practic, în ceea ce priveşte şcolile nu se avansează deloc. Dar asta nu ne revoltă. E o lege acolo, înseamnă că totul e ok!

S-au mai mutat nişte baruri de prin subsoluri, s-au mai închis nişte spaţii comerciale, dar cam atât.

Diferenţa dintre ce-ar trebui să se întâmple şi ce se întâmplă în mod real este uriaşă. Şi pot să vă spun #pesurse că ISU prioritizează clădirile noi de birouri, corporaţii etc. Într-un fel e normal, pentru că acolo se bagă bani în ajutor de la firme specializate, care ştiu să facă un dosar, care ştiu să pună la punct cele necesare. Cine să facă documentaţia într-o şcoală? De unde să se aloce bani pentru serviciile unei firme private?

Credeţi că autorizaţia de la ISU ne păzeşte copiii de vreun potenţial dezastru? Nu, asta ar trebui să se facă prin exerciţii de incendiu (nu cred că am făcut niciunul în şcoală sau în liceu), prin recapitularea unor reguli de supravieţuire în situaţiile de urgenţă etc. 

Degeaba dotăm şcoala cu stingător de incendiu dacă nu ştie nimeni să-l folosească. Degeaba avem planuri de evacuare agăţate frumos în rame colorate dacă oamenii ajung să se calce în picioare ca disperaţii.

În ritmul în care se merge, probabil că ar mai fi durat 10 ani până când erau autorizate de ISU toate şcolile (unele oricum n-ar fi primit autorizaţie, şi-atunci cine se apuca să plătească modificările necesare?).

În loc să ne revoltăm că s-a schimbat legea, hai să ne revoltăm că de fapt nu s-a schimbat nimic pe problema asta. Că nu ne-am luat stingătoare în casă. Că vrem să facă Statul chestii, fără să avem vreo responsabilitate noi.

1 comentariu. Leave new

  • Nu sunt de acord cu ce zici. O școală poate avea mult mai multe ieșiri de urgență și stingătoare și restul celor necesare, că nu vorbim de un bar cu o singură intrare și 30 de metri pătrați suprafață totală. Nu mi se pare normal să accepți pentru o școală aceeași relaxare a regulilor ca pentru un bar.

    Mai este un element: școala este obligatorie conform legii, intratul în bar sau alt loc fără autorizație ISU este opțional. Așa că dacă tot te forțează să mergi la școală, să-ți ofere și niște minime condiții.

    Autorizația aia ar fi primul pas, de fapt, către repetiții de evacuare și altele. Faci repetițiile acestea după niște norme și reguli, în fond.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu