Circulă pe Facebook de vreo 2 zile o ştire care anunţă că s-a dat o lege prin care şcolile nu mai au nevoie de autorizaţii ISU. Stupoare. Revoltă! Cum e posibil aşa ceva? 

Nimeni nu se uită la situaţia concretă din piaţă. Mii de clădiri în care sunt baruri, teatre, insituţii de stat sau private, au un afiş ce anunţă că “Această unitate funcţionează fără autorizarea ISU”.

Adică s-a dat lege după Colectiv să fie toată lumea autorizată de ISU, dar progresele se fac în ritmul melcului. Au trecut 4 ani de atunci, ISU avansează cum poate, nu a devenit o prioritate naţională să fie autorizate clădirile de ISU. Nu au fost angajaţi şi trainuiţi mii de agenţi la ISU ca să se rezolve problema asta. Practic, în ceea ce priveşte şcolile nu se avansează deloc. Dar asta nu ne revoltă. E o lege acolo, înseamnă că totul e ok!

S-au mai mutat nişte baruri de prin subsoluri, s-au mai închis nişte spaţii comerciale, dar cam atât.

Diferenţa dintre ce-ar trebui să se întâmple şi ce se întâmplă în mod real este uriaşă. Şi pot să vă spun #pesurse că ISU prioritizează clădirile noi de birouri, corporaţii etc. Într-un fel e normal, pentru că acolo se bagă bani în ajutor de la firme specializate, care ştiu să facă un dosar, care ştiu să pună la punct cele necesare. Cine să facă documentaţia într-o şcoală? De unde să se aloce bani pentru serviciile unei firme private?

Credeţi că autorizaţia de la ISU ne păzeşte copiii de vreun potenţial dezastru? Nu, asta ar trebui să se facă prin exerciţii de incendiu (nu cred că am făcut niciunul în şcoală sau în liceu), prin recapitularea unor reguli de supravieţuire în situaţiile de urgenţă etc. 

Degeaba dotăm şcoala cu stingător de incendiu dacă nu ştie nimeni să-l folosească. Degeaba avem planuri de evacuare agăţate frumos în rame colorate dacă oamenii ajung să se calce în picioare ca disperaţii.

În ritmul în care se merge, probabil că ar mai fi durat 10 ani până când erau autorizate de ISU toate şcolile (unele oricum n-ar fi primit autorizaţie, şi-atunci cine se apuca să plătească modificările necesare?).

În loc să ne revoltăm că s-a schimbat legea, hai să ne revoltăm că de fapt nu s-a schimbat nimic pe problema asta. Că nu ne-am luat stingătoare în casă. Că vrem să facă Statul chestii, fără să avem vreo responsabilitate noi.