“Luminiţe de 2,5 milioane de euro ne trebuiau nouă?”
“Nici nu mă duc la târgul lu’ Firea”
“N-o să postez nicio poză cu luminiţele, ca să nu validez ce-a făcut duamna primar”

Astea sunt doar câteva dintre chestiile pe care le-am auzit sau le-am citit în ultimele săptămâni. Şi mă amuză atitudinile de genul ăsta, pentru că auzeam fix aceleaşi lucruri şi acum 5 ani, când primar era Oprescu. Sigur, duamna Firea a dus impostura şi risipa de bani la un alt nivel, însă incompetenţi şi hoţi la conducere a mai avut oraşul ăsta şi înainte.

E normal să avem luminiţe prin oraş cât timp RADET este în faliment şi mulţi bucureşteni nu au apă caldă şi căldură? Eu cred că da.

Nu mi se pare că lucrurile se exclud, nu cred că Bucureştiul este un oraş atât de sărac încât să nu-şi permită să repare reţeaua de termoficare şi să pună şi luminiţe prin oraş. Problema ţine de modul în care sunt administrate fondurile oraşului, cât costă luminiţele alea în comparaţie cu alte oraşe la nivel internaţional, ce firme iau banii, unde se sifonează milioane de euro etc.

Nu putem să blocăm oraşul cu totul doar ca să rezolvăm o situaţie, fie ea şi critică. Mai ales că bucureştenilor nu le-a ajuns cuţitul la os. Dacă le-ar fi ajuns, nu erau 30 de ameţiţi la protestul de zilele trecute, ci 30.000. 

Cât timp autorităţile reuşesc să jongleze cu oprirea apei calde şi a căldurii în diverse cartiere câte o zi sau câte o jumătate de zi, lucrurile vor fi sub control. Şi n-o să poată nimeni să ceară să oprim orice cheltuială “inutilă” precum Târgul de Crăciun sau luminiţele.

Dacă ajungem în punctul în care jumătate de oraş nu va mai avea căldură, atunci vorbim de o situaţie de urgenţă şi situaţia se schimbă.

Până atunci, ce putem să facem este să punem presiune pe parlamentari să ne întoarcem la 2 tururi de scrutin pentru alegerea primarilor.

Şi să acceptăm că târgurile şi luminiţele nu sunt nici ale primarului X, nici ale ministrului Y. Sunt ale noastre, pentru noi, vor fi şi după ce pleacă din funcţie actualii conducători. Important e ca aceste evenimente să nu se înmulţească precum ciupercile după ploaie (aşa cum s-a cam întâmplat în mandatul duamnei) şi să nu coste triplu fiecare bec închiriat. 

*În imaginea featured este cel mai urât brad din istorie, instalat la intersecţia de la Obor anul trecut de Primăria Sectorului 2.