Am urmărit zilele astea haosul cu care se comunică victimele Covid-19 şi n-am fost deloc surprins de lucrurile pe care le-a scos la iveală Libertatea privind falsa raportare.

Pe scurt, sunt cazuri de oameni care au murit de virus, dar care n-au fost trecuţi la statistică, nu se ştie exact de ce. Şi la Suceva, din câte am înţeles, au murit oameni, apoi au venit testele, toţi aveau Covid-19, ceea ce i-a făcut pe cei 3 reprezentanţi ai Grupului de Comunicare Strategică să anunţe carantina totală a oraşului. Oamenii respectivi n-au murit în masă, în decurs de câteva zeci de minute, înainte de conferinţa de presă. Atunci doar s-a confirmat cauza decesului.

Însă abordarea asta mi se pare una oribilă, de parcă ceilalţi morţi nici n-ar mai conta. Ah, n-ai murit de Covid-19? Cum, doar cancer? Neinteresant. 

Dacă e să ne uităm pe statistici, în 2018 au murit 263.463 de români, ceea ce înseamnă cam 722 de victime pe zi. Zi de zi. Bunicii, părinţii, copiii unora dintre noi. Cancer, diabet, infarct, AVC, accidente de maşină, sinucideri sau accidente de muncă.

Toate astea sunt drame la fel de mari. Chiar am văzut comentarii pe net de la bolnavi de cancer care se plângeau că nu mai au acces la servicii medicale, la fel şi unii bolnavi de diabet, care spuneau în direct la Europa FM că trec prin aceleaşi locuri prin care trec şi cei infectaţi cu virusul.

Da, e un pericol uriaş. Da, e foarte important să rămânem în case, să ne auto-izolăm dacă putem, însă ţara noastră a fost ferită momentan de o nenorocire la scară largă, precum cea din Italia. Cred că e important să înţelegem că în acest moment ne concentrăm pe prevenţie. Să nu îngroşăm rândurile bolnavilor, să nu transmitem mai departe şi să le luăm luni, poate ani din viaţă unor oameni vulnerabili.

Însă asta nu înseamnă că lumea se opreşte în loc sau că ceilalţi bolnavi nu contează. Nici că celelalte decese zilnice, mult mai multe decât cele provocate de Covid-19, nu provoacă suferinţă. Dacă nu sunt anunţate prin conferinţe de presă în prime time, nu înseamnă că celelalte victime ale unui sistem putred nu există.

2 comentarii. Leave new

 • din păcate, covid-19 este prioritar în momentul de față. este o pandemie, care ar trebui tratată ca atare.

  Răspunde
 • Da, dar nu in detrimentul celorlalti, asa cum prost se face acum, din pacate… 🙁
  Ti se imbolnaveste copilul – nu de corona – de exemplu si acasa nu ai ce sa-i faci – cum procedezi?
  Unde il duci?

  Mai nou, ambulanta vine doar cu ambulantier, de cele mai multe ori; rareori cu asistent si si mai rar cu doctor, iar daca acestia au fost expusi la virus si sunt purtatori sau asimptomatici, cum este?
  Sau ajungi la spital si acolo aceeasi situatie.

  Prioritar, da, dar nu-i trata pe ceilalti, restul, ca din cur!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu