DOR, VICE România, acum şi Libertatea. Sunt doar 3 titluri pe care presa din România le-a pierdut în ultimii doi ani.

E o pierdere uriaşă, pe care nici n-o conştientizăm încă, dar care vine într-un moment foarte prost, înaintea unui an crucial în istoria ţării. 

Dacă DOR şi VICE s-au închis de tot, Libertatea există în continuare, dar fără Tolontan şi echipa de conducere care a făcut trecerea de la tabloid la quality va fi foarte greu să meargă înainte. În plus, credibilitatea publicaţiei e grav afectată de toate scandalurile care s-au întâmplat la Ringier. Într-o companie în care banul dictează în faţa independenţei editoriale e greu să nu îţi pui semne de întrebare pe parcursul unui an care va aduce multe provocări.

Chiar dacă erau pe nişe diferite, cele trei publicaţii contribuiau la un puzzle de normalitate. Erau reportajele lungi din DOR, interviuri sau proiecte complexe, cu tineri ziarişti plini de entuziasm şi talent, erau materialele out of the box venite de la VICE, pe teme la care nu te-ai fi gândit, care te provocau de multe ori şi erau anchetele şi editorialele din Libertatea, cu opinii diverse, unele de-a dreptul socialiste, altele liberale, toate argumentate pe larg. Spun „erau” pentru că toate astea au dispărut sau urmează să dispară în timp (în cazul Libertatea).

Nu mi-au plăcut toate materialele pe care le-am citit, n-am fost de acord cu ideile exprimate de unii dintre editorialişti, dar atunci când trăgeam linie puteam să vorbim despre presă, nu maculatură.

Sigur că jurnaliştii ăştia n-au murit şi nici n-au dispărut de pe faţa pământului. Ăsta a fost şi mesajul optimist transmis de Cristian Lupşa la închiderea DOR. Toate condeiele formate în redacţia revistei vor continua să scrie, îşi vor urma drumurile într-o altă formă. Sigur că aşa e. 

Însă realitatea e că forma respectivă poate să difere foarte mult de produsul pe care îl consumam până acum. 

În câte redacţii din România vor primi tinerii jurnalişti 3-6 luni la dispoziţie pentru realizarea unui material? Ce redacţie va da OK-ul pentru un material despre livratorii de mâncare în stilul celor de la VICE? Ce redactor şef va apăra anchete grele precum cele din Libertatea? 

Unii jurnalişti de la DOR şi-au pornit newslettere, alţii au schimbat domeniul, alţii încă îşi caută locul. Probabil că asta se va întâmpla şi cu oamenii de la VICE şi Libertatea. 

Sper ca pierderile astea să nu conteze atât de mult anul acesta, în deciziile pe care le vom lua cu toţii, însă probabil că n-o să ştim niciodată cum ar fi arătat vieţile noastre cu ele.

2 comentarii. Leave new

 • Banul/interesele patronatului conteaza in fata independentei editoriale in toate trusturile de presa de la noi. Diferenta este ca astia de la Libertatea au facut scandal pe tema asta, in timp ce aia din alte parti merg pe principiul „timpul trece, leafa merge”. Nu stiu daca trebuie judecati, pana la urma cata lume mai cumpara ziare in ziua de azi? Cati platesc abonamente online? Cati doneaza pe Patreon? Cu siguranta ca sunt oameni care fac asta… dar pot veniturile alea sa sustina salariile unei redactii?

  Din pacate pe langa nenumaratele lucruri bune, Internetul a creeat senzatia ca informatia este gratis. Ori informatia aia buna/articolele alea de impact se fac cu bani.

  Oricum, cel mai probabil Tolontan si cei din jurul lui vor reveni sub o forma sau alta. Omul este prea celebru ca sa dispara de pe piata.

  Răspunde
 • A fost doar o senzatie ca internetul este gratis. Nu a fost niciodata.
  „Libertatea” s-a oprit la jumatatea drumului dintre quality si tabloid, e o struto-camila unde gasesti de toate pentru toti. Cel putin asta e impresia mea cand intru la ei pe site.
  GSP (tot din portofoliul Ringier) a ajuns o cloaca imunda, unde cu greu mai gasesti un articol de calitate.
  „Vice” s-a inchis pentru ca are probleme compania-mama, aia e in faliment, nu a depins de cei care realizau publicatia in Romania.
  Peste tot mass-media se schimba si observ ca in rau.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu