in Casual stuff

E un moment bun să începeţi să folosiţi o aplicaţie pentru cheltuieli

Dacă tot staţi acasă în perioada asta, şi se presupune că aveţi mai mult timp liber, poate că n-ar fi rău să începeţi să vă contabilizaţi cheltuielile cu ajutorul unei aplicaţii. Eu fac chestia asta de câteva luni şi m-a ajutat să-mi dau seama mai uşor pe ce se duc banii şi să-mi mai pun frână pe cheltuieli.

Când n-ai un salariu fix şi teoretic poţi cheltui oricât (în limita contului bancar, evident), nu prea există noţiunea de „luna viitoare” sau „salariul următor”. Aşa că trebuie să-ţi formezi de bună voie obiceiurile astea.

Eu am testat mai multe aplicaţii pentru cheltuieli şi până la urmă am rămas la asta (pentru Android). Este un Expense Manager creat de un român, e gratuită, are doar nişte reclame care nu mi se par deranjante.

Intru zilnic şi notez ce am cheltuit, mi-am făcut eu nişte categorii (de fapt, le-am editat pe cele deja existente): Haine, Facturi, Going out (unde bag toate mesele în oraş, bilete de cinema, teatru, muzee, expoziţii şi altele), Supermarket (unde pun tot ce înseamnă cumpărături de la magazin, chit că sunt 5 lei la Shop&Go), Mâncare de prânz (altă bucată importantă din buget merge pe asta), Maşină (benzină, service, viniete, parcare), Facturi, Cadouri, Medicamente, Altele.

Altă chestie importantă este că nu-mi trec şi veniturile acolo. Am încercat în prima lună, scopul fiind să vezi câţi bani ai pe card şi cash în momentul zero, apoi să treci tot ce-ţi intră, ce bani dai, şi să-ţi iasă calculele la final de lună. Doar că mi se pare mult prea complicat, în contextul în care mai scot cash de la bancomat, apoi depun nişte bani cu altă ocazie etc. Prea multă muncă.

În schimb, varianta în care notez doar cheltuielile e mai relaxată, şi îmi permite să fac o verificare aproximativă cu contul din care pleacă banii. Nu zic că nu mai ratez câte un abonament la Spotify sau un bon de 20-30 de lei, însă la final de lună am o imagine destul de clară asupra cheltuielilor mele.

Aplicaţia permite inclusiv varianta în care adăugaţi poze la fiecare chestie notată (poate poză cu un bon de cumpărături, poate poze cu nişte haine pe care le-aţi luat). În plus, puteţi să mergeţi şi mai granulat de atât şi să faceţi subcategorii. La categoria Supermarket aţi putea să notaţi că aţi dat 80 de lei pe bere şi doar 30 de lei pe carne. Ceea ce s-ar putea să fie o problemă.

Ce-am observat în ultimele 6 luni, de când folosesc aplicaţia: 

  • că nicio lună nu seamănă cu cealaltă. Ba sunt multe evenimente interesante, ba am aniversări în lanţ printre prieteni, ba e Crăciunul sau vine Black Friday.
  • că dau aproximativ 100 de euro pe lună la supermarket (ok, când nu e pandemie)
  • că dau mai mult de-atât pe ieşit în oraş (şi asta fără să fi mers în perioada asta la restaurante foarte scumpe sau să fi mâncat în oraş mai mult decât de obicei).
  • că dau destul de puţini bani pe haine dacă e să împart un cost pe lună, însă am perioade în care nu-mi iau nimic şi altele în care sparg puşculiţa. Per total nimic de speriat.

Aşa am putut să-mi dau seama, de exemplu, dacă în luna asta cu pandemie am făcut cu adevărat economie sau nu (surprinzător, n-am făcut mare economie, în contextul în care n-am comandat mâncare decât de vreo 2 ori, însă am luat tot felul de chestii care nu erau în plan – o cameră web, un set de gantere, vreo două jocuri etc.).

Dacă vă formaţi obiceiul de acum, ar trebui să vă fie mai uşor să vă ţineţi de el după ce se termină nebunia asta şi poate că veţi putea să vă administraţi mai uşor banii. 

Screenshoturile sunt de pe pagina de aplicaţie, nu sunt ale mele.

5 comentarii. Leave new

  • nu stiu cum e la tine in perioada asta, dar eu nu prea am ce sa pun in aplicatie 🙂
    adio iesiri in oras, adio planuri de calatorie, adio cadouri, poate cate un buchet de flori livrat. iar de shopping online nu prea imi arde. doar daca se strica ceva prin casa.

    in plus, revolut face cam aceeasi chestie. si ma sperie de fiecare data coloana cu transport.

    Răspunde
    • Păi tocmai de-asta ziceam 🙂

      Că defineşti categoriile, apoi completezi mai mult la categoria „Supermarket”.

      În felul ăsta formezi obiceiul de a nota în aplicaţie.

  • sunt multe aplicați de acest fel, și considere că este bine să bagi venitul, vezi astfel dacă cheltui prea mult sau nu. cred că are o variantă în care să poți pune graduat orice sumă, în orice moment la venituri, astfel ai în calcul plusuri și minusuri a banilor.

    e plăcut să mai vezi aplicații făcute de români.

    Răspunde
  • Am chestiile astea in mobile banking-ul de la Unicredit! Fac ei direct treaba asta fara sa mai intru eu in vreo aplicatie , să notez, să chestii. Asta dacă platesc, desigur, cu cardul. Am avut 3 carduri, am ramas cu 2. Vreau sa ajung la 1.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu