Odată cu pandemia asta au apărut tot felul de implicaţii la care nu ne-am fi gândit.  O să încep aici o listă şi voi face update pe măsură ce mai dau peste articole. Dacă aveţi astfel de exemple, le aştept în comentarii.

1. De ce există o criză a hârtiei igienice 

Se pare că n-are legătură numai cu faptul că lumea a început să-şi facă provizii de hârtie igienică. Sigur, au fost şi mulţi care au plecat cu stocuri, dar nu de acolo e problema. Pentru că stăm mai mult în casă, mergem mai des la baie acolo, aşa că s-a mutat consumul de hârtie igienică din spaţiile publice şi birouri în mediul privat. Pentru clădiri de birouri, aeroporturi, restaurante etc. era un alt lanţ de aprovizionare (prin firme specializate), diferit de cel din supermarketuri. Aşa că e normal să fie presiune pe aprovizionarea din supermarketuri, ceea ce a dus la probleme de stoc.

2. Scade acurateţea prognozelor meteo

Pentru că a scăzut foarte mult numărul de zboruri, Organizaţia Meteorologică Mondială nu mai colectează aşa multe date privind viteza vântului, direcţia şi temperatura. Fiecare avion, indiferent de natura lui, colecta prin senzorii de la bord tot felul de date, care mai apoi ajungeau şi la OMM. Cum sunt zboruri mai puţine, avem mai puţine date, aşa că nu ştim exact în ce direcţie bate vântul, ca să putem estima încotro merg norii, deci unde o să plouă mâine.

3. Scade producţia de prezervative

Pe lângă toate celelalte fabrici închise, care ne vor provoca probleme de stoc pe haine şi alte bunuri, se pare că va fi criză şi de prezervative. O firmă de Malaezia care produce 1 din 5 prezervative la nivel mondial, a fost închisă câteva săptămâni, iar acum au reluat producţia la capacitate redusă, aşa că vom avea stocuri mai mici la dispoziţie. Dacă punem la socoteală şi faptul că oamenii stau pe-acasă în perioada asta şi au mai mult timp de sex, probabil că există argumente solide să ne aşteptăm la un boom al natalităţii peste 9 luni. Râdeam eu când am primit o cutie cu 48 de prezervative, dar nici nu mă gândeam ce valoroase vor deveni peste scurt timp. Dacă are cineva măşti sau mănuşi în plus şi ar avea nevoie de o cutie de Durex, putem să facem o învoială.

Primele două sunt via Andra, care culege de pe Twitter cele mai interesante articole de pe lumea asta.