in Podcast

Săptămâna trecută s-a lansat Murdar Podcast, care se recomandă drept primul podcast de ficţiune din România. Chiar e primul podcast de ficţiune din câte ştiu eu (şi am trecut prin 200+ podcasturi româneşti, chiar am săpat bine de tot în căutarea de podcasturi în ultimele 6 luni), însă mi se pare că e mai puţin important acest amănunt.

Cred că ce contează cu adevărat e că Murdar sună foarte bine, e interesant şi are potenţial. Ideea e a lui Dan Finţescu, unul dintre oamenii de radio cu experienţă mare în România, iar la producţie şi marketing a contribuit şi Marian Hurducaş (HurduCAST şi alte proiecte).

Murdar spune povestea lui Şarpe, un DJ care după pandemie şi-a pierdut jobul şi a rămas pe străzi. Acţiunea se petrece în Bucureştiul anului 2021, în care lucrurile s-au schimbat puţin, oamenii s-au adaptat, au învăţat să trăiască cu pandemia, unii şi-au pierdut joburile din cauza unei crize puternice etc. Şarpe găseşte un reportofon în prima lui zi de stat pe străzi şi începe să înregistreze nişte mesaje scurte, care reprezintă formatul în care e servit acest podcast.

Episoadele sunt scurte, în jur de 15 minute, ceea va constitui o mare problemă, pentru că vrei să afli cât mai multe şi ei nu publică decât o dată pe săptămână, vinerea. Nasol.

Au şi nişte ilustraţii cool, de care se vor folosi în social media pentru amplificarea mesajelor. Îi găsiţi pe Instagram şi Facebook.

Am înţeles că vor fi 24 de episoade în primul sezon şi mi se pare că pot merge în foarte multe direcţii cu povestea lui Şarpe. Se pot face spin-off-uri, se pot adăuga personaje, se pot face şi inserţii de brand. Totul cred că depinde de timpul pe care îl are Dan Finţescu pentru acest proiect, de succesul pe care îl va avea Murdar şi, implicit, de banii pe care o să-i producă. E greu de crezut că poate să susţină cineva doar din pasiune mai mult de un sezon cu o astfel de producţie audio. Dacă veţi fi atenţi o să vedeţi că e extrem de muncit pe partea de sound effects. 

Mie mi-a plăcut, m-a prins povestea. Să vedem cum continuă. Primele 2 episoade sunt mai jos, dar le găsiţi prin mai toate aplicaţiile de podcasting.

Sper ca ăsta să fie produsul care duce formatul de podcast în mainstream (sau unul dintre produsele care fac asta). Am mai spus-o, podcastingul românesc avea nevoie de ceva care să iasă din tiparul podcasturilor-interviu.

5 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu