Două episoade din ultima perioadă care ne-au demonstrat că uneori e mai bine să nu ieşi în presă, decât să spui tâmpenii.

Primul, gafa făcută de ProTV, care a trimis notificare presei, prin care interzicea orice ştire despre vreo presupusă vedetă infectată cu Covid-19. Ce-a făcut presa? Exact, mega scandal, inclusiv au găsit poze cu Andreea Esca, au apărut tot felul de ştiri, iar organizaţiile jurnaliştilor au luat poziţie în legătură cu subiectul ăsta. Cum bine scria pe undeva, abordarea asta pare să fie a unor jurişti, nu a unor oameni de PR.

Al doilea episod e legat de revista ELLE, care şi-a anunţat recent colaboratorii că nu-şi mai permite să plătească şedinţe foto. Mesajul a fost făcut public de Mircea Badea, care avea un comentariu ironic. Ironia e nejustificată, pentru că mesajul iniţial dat către colaboratori e foarte corect, la sentiment, echilibrat, destul de bine scris. Problema apare în comentariul pe care Roxana Voloşeniuc, redactorul şef ELLE România, l-a dat în Pagina de Media.

Am luat această decizie și pentru că, zilnic, sunt bombardată de fotografi din toată lumea care se oferă să realizeze ședinte foto gratuit, pentru că o copertă Elle este un mare asset în portofoliul lor.

A sunat atât de arogant, atât de greşit acest comentariu, încât nu-i de mirare că fotografii s-au agitat şi mai tare. Dacă în mesajul iniţial era numai lapte şi miere, în comentariul din Pagina de Media doamna Voloşeniuc sugerează colaboratorilor ELLE să accepte noile condiţii fără să strâmbe din nas, pentru că oricum sunt o grămadă de oameni care aşteaptă la uşa ei pentru o copertă ELLE. Lucru de care nu mă îndoiesc, dar cred că drumul ăsta nu va duce decât la dispariţia revistelor glossy. În fond, ce e o revistă glossy fără o şedinţă foto foarte bună? Ce mai rămâne din ea? Poze cu rujuri şi fuste? Insuficient.

Şi dacă şedinţele astea foto vor fi făcute doar de nişte oameni care încearcă să se afirme şi care acceptă să lucreze for free, ba chiar îşi acoperă singuri costurile, care va mai fi nivelul? Că nu-mi imaginez să vină Alex Gâlmeanu sau cine ştie ce fotograf celebru şi să ceară o şedinţă foto la ELLE.

E valid şi ce spune Cristina Bazavan aici, e o piaţă complicată deja pentru revistele glossy, dar nu cred că soluţia e să tai costurile fix de la şedinţele foto.

1 comentariu. Leave new

  • Din articolul Cristinei Bazavan: „depinde mult de etica celor care conduc publicatiile”; „industria trebuie sa stea unita”…Nu ai sa vezi asa ceva! Daca se adopta modelul propus de doamna Bazavan o sa il vedem in schimb pe Jiji Becali si pe altii de teapa lui in revistele glossy. Ma rog, o sa il vada cine va mai cumpara asa ceva.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu