Burger King a aniversat recent 1 an în România sub noul francizor şi a trimis nişte cifre către presă. 25.000 de burgeri, 660.000 de clienţi (oare ce şi-au luat ceilalţi, dacă nu Whopper?), 6 restaurante în Bucureşti. De fapt, nu sunt 660.000 de clienţi, ăsta e numărul de burgeri vânduţi (din care doar 25.000 Whopper!). Probabil că numărul real de clienţi e pe la 200.000, îmi imaginez că oamenii au revenit la Burger King, numai eu am mâncat de vreo 15 ori de la ei în ultimul an, sunt convins că nu sunt singurul în situaţia asta.
Dar mi-a atras atenţia numărul de restaurante deschise, pentru că anul trecut eram intrigat de optimismul francizorului. Pe-atunci se vorbea despre 60 de restaurante deschise în 5 ani, 25 în Bucureşti şi restul prin ţară. Lucrurile au început cu 3 restarurante în primele 6 luni, apoi cu o pauză cauzată de pandemie. După Mega Mall s-au deschis anul acesta AFI Cotroceni şi Universitate, urmate în septembrie de alte 3 restaurante: Promenada, Băneasa şi Piaţa Sudului.
Băneasa este în colţul dinspre eMAG, în al doilea food court, despre care am mai vorbit aici pe blog. Universitate şi Piaţa Sudului mi se par cele mai inspirate alegeri, fiind în afara mallurilor. În contextul pandemiei este super important să nu depinzi de mall. La Universitate au funcţionat lucrurile inclusiv în lockdown, veneau curierii şi făceau coadă să ia comenzile pentru pofticioşi.
Per total mi se pare că s-a descurcat bine BK în România şi că o să rămână aici pe termen lung. Poate e piaţa mai matură faţă de acum 15 ani, poate că francizorul şi-a făcut mai bine treaba, au ales mai bine zonele în care să deschidă restaurante (asta cu siguranţă, că în „regimul” precedent aveam BK la Cora Militari), poate au ales mai bine agenţiile cu care lucrează.
Nu-i văd să adauge încă 54 de restaurante în următorii 4 ani, probabil că nici nu-şi mai propun asta în contextul pandemiei. Cred că ar fi interesant de văzut care sunt planurile actuale şi cum s-au schimbat. Mai vedem peste încă 1 an.