Poate că aţi auzit deja, Burger King se întoarce în România. Lanţul de fast-food a ieşit de pe piaţa de la noi în 2012, însă a rămas totuşi cu restaurantul din aeroportul Henri Coandă. Acum se întoarce cu un alt operator al francizei, polonezii de la AmRest, cei care deţin licenţa şi pentru Starbucks. Daniel Ryska, directorul regional Burger King, a dat un interviu în Wall Street recent şi a povestit despre planurile de extindere. 

Primul Burger King se deschide la final de septembrie în Mega Mall (teoretic e anunţată data de 26 septembrie, însă mai trebuie confirmată), iar în 5 ani polonezii ar vrea să aibă 60 de restaurante în toată ţara. Dintre acestea, vreo 25 ar urma să fie în Bucureşti, restul în ţară.

Mi se pare un plan extrem de optimist, mai ales dacă ne gândim la cum a mers Burger King în România în perioada 2007 – 2012. Aveau preţuri ceva mai mari decât KFC şi McDonald’s şi nici nu au reuşit să se extindă suficient, astfel că mâncam ocazional de la ei, atunci când voiam ceva diferit. Ştiu că sunt nişte fani BK în România, am auzit inclusiv de oameni care îşi cumpără bilete de avion foarte ieftine doar ca să aibă acces în duty free şi la Burger King, apoi renunţă la zbor, însă nu cred că sunt aşa mulţi nebuni de genul ăsta.

Pe de altă parte, în ultimii 5 ani a crescut foarte mult piaţa burgerilor în România, au apărut lanţuri precum Oro Toro, toate acele burger vans, inclusiv un restaurant numit Boss Mini Burgers, care e în AFI Palace Cotroceni şi care vinde cutii cu 1, 2 sau 3 mini-burgeri la meniu. 

Cred că toate aceste branduri vor fi concurenţii principali pentru Burger King, nu neapărat clasicele shaormerii şi alte opţiuni de fast-food. Rămâne de văzut cum vor fi primiţi de piaţă, momentan cred că 60 de restaurante în 5 ani sunt foarte multe, McDonald’s are vreo 80 de restaurante după 25 de ani pe piaţă.

PS: Fotografia este din Valencia, din 2015, la un moment dat îmi făcusem un obicei din a vizita restaurantele Burger King peste tot pe unde călătoream.

1 comentariu. Leave new

  • Hai sa-ti spun ceva: cand polonezii zic „in cinci ani vrem 60 de magaine in toata tara” ei se refera de fapt doar la Bucuresti si cateva orase mai rasarite. Nu o sa vezi Burger King intr-un orasel cu 20.000 de locuitori pentru ca nu este viabil la noi. Batranii nu mananca asa ceva, tinerii cu ceva educatie evita si ei cat pot, snobii la fel… clientela lor este formata in principal din elevi (ca la orice fast food).

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu