Săptămâna trecută s-au anunţat nişte abonamente mari pentru parcările din centru, dar n-am apucat să scriu despre asta, că eram prins cu Digital Recap.

Pe scurt, a descoperit Vitalie Cojocari că au crescut preţurile la abonamentele de reşedinţă administrate de Compania Municipală Parking Bucureşti. Abonamentul pentru riverani ajunge la 8640 de lei / an în zona 0 şi 6720 lei / an în zona 1. Astea sunt zonele centrale şi ultra-centrale din Bucureşti. Persoanele juridice plătesc până la 17.280 lei pe an pentru un loc de parcare.

Prin comparaţie, Interparking percepe un tarif de 5976 de lei pe an pentru un loc în parcarea subterană de la Intercontinental, fie că e vorbim de o persoană fizică sau una juridică.

Sunt 2 probleme aici:

  1. Disproporţia uriaşă între costul din centru şi din restul oraşului. Nu stau în centru, nu sunt afectat, dar mi se pare aiurea să-i ceri unuia 66 de lei pe an şi altuia 8640 de lei pe an. E de 130 de ori mai mult! Hai să mărim abonamentul anual în tot oraşul, măcar 50 de lei pe lună să fie, dublăm în fiecare an până când ajungem într-un punct decent, pe urmă vedem cum îi taxăm suplimentar pe bogaţii din centrul.

  2. Costul enorm comparativ cu preţul pieţei. Să cumperi un loc de parcare costă cam 5-10.000 de euro la periferie. În centru probabil că ajungi la 15-20.000, hai 25.000. Şi îl ai pe viaţă. Închirierea conform noilor preţuri costă 90.000 de euro pe 50 de ani! După care l-ai pierdut. Nu-l mai laşi moştenire, cum e cazul unui loc de parcare pe care îl cumperi. 

Ai zice că rezidenţii din zonă încurcă şi Primăria s-a hotărât să facă rost de locuri de parcare în felul ăsta.

Altfel, au pus preţuri şi pe parcările din jurul spitalelor, care oricum nu prea au locuri de parcare. Cam tot ce era gratuit acum începe să fie pe bani, ceea ce trebuia să se întâmple de multă vreme.

6 comentarii. Leave new

  • Costul dat de tine e pentru cei care vor locul de parcare rezervat 24/24. Altfel, daca nu vrei loc cu rezervare e putin mai ieftin(adica 2000lei anual). Disproporţia uriaşă apare si la costul chiriile in centru vs periferie, la cat te costa o bere in zona 0 si cat costa una in militari, etc. dar totusi 2000 lei ca sa ai garantia unui loc de parcare in zona casei, in centrul bucurestiului mi se pare acceptabil.

    Răspunde
    • Păi dacă nu vreau loc cu rezervare îmi garantează primăria loc? Dacă stau în centru ce fac? Mă rog să prind loc de parcare seara?

      O bere e de 130 de ori mai scumpă în centru? Unde ai văzut tu berea cu 400 de lei?

      La fel şi chiriile. E normal să fie dublu, triplu, dar nu de 130 de ori mai mult. Ah, dacă era vreo 600 de lei parcarea pe an în tot oraşul (50 de lei pe lună), poate că se justifica un cost de 1200 de lei pe an.

    • De obicei locurile din centru sunt libere după ora 4-5.
      Zic asta pentru că în zona mea sunt 2 parcări de genul pe care le găsești mereu goale începând cu ora 3, întrucât sunt foarte aglomerate de cei care lucrează la stat (Tribunal, Antidrog, Spital).
      Seara în parcarea tribunalului se fac drifturi, loc este destul. La Universitate și Alba Iulia la fel.
      Eu nu înțeleg de ce nu pot plăti un abonament lunar pentru toate parcările din oraș. Aș fi dispus să plătesc 200 lei/ lună pentru a nu mai avea grija parcărilor când merg in weekend prin vreun parc ori ceva asemănător.
      Ce e cu adevărat trist e că după ce au scumpit parcările parcă și politia vine mai greu pentru sesizarea faptelor, chiar și înainte de pandemie. Sunt niște nesimtiți care au treabă “doar 5 minute” la taxe și blochează un trotuar complet ori trecerea de pietoni, deseori cu mașini de peste 10k dar care nu plătesc 10 lei parcarea, pentru că nu pățesc nimic.
      Iar ultimile 2 dăți când am sunat poliția a venit după 1 oră la sesizare.

    • Daca stai in centru si vrei neaparat locul propriu, platesti. E foarte simplu. Altfel eu iti garantez ca daca iti iei abonamentul ala cu 2000 ron o sa gasesti loc seara.

  • Doamne, nu vad cum s-ar aplica asa ceva! Ma uitam pe Polona, au cheltuit mii pe toate afisajele alea din fier, dar nu au amenajat nimic! Doar s-au pus propietari pe bucatile de sosea din fata portilor oamenilor. Locatarii aia unde sa parcheze? Cum sa ceri atatia bani? Cred ca o sa iasa cu bataie cand vor incepe sa blocheze masinile.

    Răspunde
  • Ca tot ne place sa ne comparam cu alte tari, si poate sa invatam ceva de la ele, in Olanda, mai exact in Rotterdam, costul este de 60 de euro pe an, DAR:
    1. trebuie sa dovedesti ca nu poti cumpara/inchiria un loc de parcare/garaj in bloc/casa unde stai
    2. primesti un permis de parcare, nu un loc anume.

    Chiar acum este un scandal pe aici ca au aparut multe locuri rezervate pentru persoane cu dizabilitati.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu