Un data center OVH a ars săptămâna trecută la Strasbourg. OVH este cel mai mare provider de servicii de cloud hosting din Europa şi locul 3 la nivel mondial.

O clădire a luat foc şi a fost distrusă în întregime, o alta a fost afectată destul de grav, două clădiri au fost oprite cât timp a avut loc incediul ca să nu se răspândească focul. 3.6 milioane de siteuri au fost offline cât timp s-a petrecut acest dezastru, iar unele nu au revenit nici acum. Din România am observat probleme doar la Termene.ro, dar sigur au fost şi alte siteuri, pentru că există mulţi oameni care au ales servicii de hosting de la francezi.

Din când în când revin probleme de genul ăsta, nişte oameni îşi mai pierd munca de luni de zile, poate ani, nimeni nu învaţă nimic, foarte puţini fac un backup şi uită iar de problemele astea.

Şi în fond, de ce n-ar uita? Că sunt atâtea motive care să te facă să te simţi în siguranţă.

Ah, păi are hostingul backup. Oare chiar are? Uite, ai fi putut crede că şi aici aveau backup cei de la hosting, dar se pare că şi backupul era în acelaşi data center, ceea ce a făcut ca cei mai „norocoşi” să piardă tot.

Ah, păi eu am găzduirea în cloud. Ok, dar cloud-ul nu e un serviciu de hosting în nori. Sunt tot nişte servere fizice, care sunt ţinute în priză undeva. Teoretic au variantele lor de backup pentru internet, pentru curent. Practic, şi astea pot da greş.

Eh, n-o să mi se întâmple tocmai mie. Şi dacă se întâmplă? De-aia îi zice plan de recuperare după dezastru, pentru că sunt situaţii foarte rare, dar extrem de costisitoare.

Cea mai recentă problemă a fost cu Webfactor, acum câţiva ani, dar înainte de asta au mai dispărut siteuri pentru totdeauna de pe serverele din România.

Ce e de făcut?

Mai mult decât să faceţi un backup acum, că v-a adus aminte articolul ăsta, ar fi bine să vă creaţi un sistem. Mai multe soluţii de backup, un fel de backup la backup, care să vă acopere în caz de orice. Dacă urmaţi toţi cei 5 paşi de mai jos, puteţi fi siguri că siteul e online în mai puţin de o oră, indiferent ce se întâmplă (cât timp mai există planeta asta, desigur).

1) Un serviciu de CDN caching de tip Cloudflare – util în special pentru situaţiile punctuale în care nu merge siteul sau nu merge pe anumiţi provideri, Cloudflare porneşte de la 20 de dolari pe lună (există şi un plan free). Sunt şi o serie de competitori pe piaţă, puteţi studia şi ofertele lor. Regula mea e simplă: dacă siteul vostru face bani într-o formă sau alta, atunci se justifică un astfel de serviciu.

2) Un administrator pentru DNS records precum Amazon Route 53. În mod normal se pun nameserverele la registrar (fie că este ICI sau altul) şi siteul este vizibil de oriunde. Problema cu ICI e că propagarea durează foarte mult, uneori până la 24 de ore. Aşa că o soluţie foarte bună e să aveţi această formă de „redirect”, un serviciu care să poată fi accesat uşor şi să răspundă mult mai rapid în cazul în care schimbaţi nameserverele. Concret: să zicem că ia foc data centerul firmei de hosting. Cu Amazon Route 53 puteţi să treceţi pe un alt hosting în mai puţin de o oră.

Desigur, asta cu condiţia să aveţi un backup. Recomandarea mea e să nu aveţi hostingul şi DNS recordurile în acelaşi loc şi nici serviciul de caching. Nu vă bazaţi pe un singur furnizor pentru că e suficient să dea un singur rateu şi v-au ruinat.

3) Un serviciu de backup automat, într-un cloud. Un exemplu bunicel şi gratuit până la un punct este Updraft Plus. Nu vă puteţi baza 100% pe el, dar merge suficient de bine încât să merite să-l configuraţi.

4) Un backup local, făcut cel puţin 1 dată pe an. Toate serviciile de hosting pot avea probleme, aşa că un backup local este sfânt. Dacă reuşiţi să îl faceţi măcar o dată pe an, deja v-aţi asigurat că nu trebuie să o luaţi de la zero. Şi sigur nu vreţi să o luaţi de la zero. Imaginaţi-vă doar ce ar presupune să nu mai aveţi nimic din website şi să nu puteţi recupera nimic. Eu cred că aş lua-o razna. În plus, e util şi dacă descoperiţi după câteva luni că s-a virusat siteul. Backupurile oferite de hosting păstrează doar ultimele 4-5 zile + o versiune lunară cel mult, aşa că un backup mai vechi poate fi binevenit.

5) Un backup făcut la lansarea siteului – ăsta e un serviciu pe care îl oferim gratuit la Superior Media. Ne-am întâlnit doar de câteva ori cu situaţii în care clientul să nu bifeze niciunul dintre punctele de mai sus, caz în care am venit noi şi am semi-salvat ziua. Semi-salvat, pentru că de fiecare dată siteurile erau lansate de 2-3 ani, deci tot nu s-a putut recupera integral munca, dar măcar grosul s-a putut pune la loc. În rest s-a mai folosit Google Cache, Waybackmachine şi s-au reparat lucrurile.

Foto via

4 comentarii. Leave new

 • Backup in cloud, backup pe PC, backup pe un raspberry Pi la 24 de ore. Ah, testat backup la cateva luni pentru ca baza de date se mai corupe.

  Răspunde
 • Imi aduc aminte perfect de momentul Webfactor. Inainte de a-si da ultima suflare, Webfactor a scartait rau de tot si a fost un mare semnal de alarma pentru oricine.
  Noi ne tinteam cateva zeci de site-uri la Webfactor, si inainte cu vreo 2 luni de uriasa problema, au fost nenumarate semnale ca ceva nu e ok. Am fost inspirati si ne-am mutat, iar la 2 luni distanta am asistat la ceea ce ni s-ar fi putut intampla si noua. Atunci a fost un caz fericit pentru noi. Semnalele de alarma au fost suficiente pt a migra la timp. Acum facem backup periodic si ne-am luat niste masuri de precautie. Simplul fapt ca ni s-ar fi putut intampla si noua, ne-a facut sa regandim toata strategia asta cu hostingul, astfel incat sa nu avem probleme vreodata.

  Răspunde
 • Nu inteleg prea bine cu ce te ajuta Cloudflare daca nu e vorba de un site static. In plus ai nevoie de cineva care sa inteleaga cum functioneaza si sa il seteze corect. Planul gratuit e bun pentru ei sa aiba analytics si cam atat.

  Pentru DNS are recomanda mai mult pe fratii bulgari cu al lor cloudns.net, au mai multe functionalitati, varianta gratuita e mai mult decat decenta, iar DDoS Protected DNS chiar isi face treaba impreuna cu un firewall local. In plus chiar se pricep si raspund rapid la situatii mai speciale.

  UpdraftPlus se descurca decent cu baze de date de dimensiuni de mici dimensiuni, dupa un timp iti trebuie gazduire serioasa, creeza zeci de arhive inutile si procesul in sine dureaza al naibii de mult, sau o solutie care sa se integreze mai bine cu hostingul. Daca totusi e nevoie de ceva integrat in WordPress as merge pe Jetpack, oricat il urasc unii, e cea mai buna solutie all-in-one daca nu vrei sa iti bati capul prea mult https://cloud.jetpack.com/pricing

  Răspunde
  • Poate are cineva un landing page, un micro-site de prezentare, sunt situaţii în care merge şi varianta aia free la Cloudflare.

   Nu sunt nici eu fan Jetpack, dar pentru blogul ăsta îl folosesc, mai mult din comoditate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu