S-au reluat reprezentaţiile la Faust, am dat o fugă până la Sibiu ca să-l vadă şi Antonia, ocazie cu care am intrat şi eu a 5-a oară la spectacol. Se joacă cu jumătate de sală plină (sau jumătate goală, depinde cum vreţi să priviţi problema), accesul se face cu o oră înainte, se încearcă o distanţare chiar şi în momentele mai complicate ale spectacolului. Cine a mai fost la Faust ştie că se deschideau târziu uşile, cu vreo 15 minute înainte de începere, aşa că era îmbulzeală la intrare. Acum s-a rezolvat problema asta, au anunţat din timp intervalul în care vor fi deschise porţile.
De data asta mi-a plăcut mai mult Miklós Bács în rolul lui Faust, prima oară mi s-a părut că îi ia puţin din strălucire Ofeliei Popii. Dar e mişto şi versiunea asta, în care raportul de forţe e mai echilibrat între Faust şi Mefisto. Iar mi s-a părut că a umblat Purcărete un pic pe text, şi nu din cauza restricţiilor date de pandemie, but maybe it’s just me.
Am plecat pe cod portocaliu de ploaie, ne-am întors fix înainte să se dea alerta de cod duminică, 4 ore la întoarcere până în casă, pe Valea Oltului fără opriri. Un timp absolut excelent faţă de ce mă aşteptam.
Destul de liber la Deduleşti vineri seară, micii sunt la fel de buni ca întotdeauna. La Kon Tiki n-am ajuns, dar mai plănuim o vizită la Sibiu vara asta, poate prind atunci momentul pentru o ciorbă de burtă.
10 lei pe zi parcarea în Sibiu mi se pare o glumă dacă stau să mă gândesc că în Bucureşti este 10 lei pe oră. Sunt curios ce venituri din parcare obţin cele 2 oraşe, tind să cred că lumea cam plăteşte prin Sibiu, în timp ce în Bucureşti nu cred că sunt mai mult de 2-3 fraieri pe lângă mine.
FITS 2021 are loc între 20 şi 29 august, aviz doritorilor. O să scriu eu când se anunţă programul şi se pun în vânzare biletele. Nu vă aşteptaţi la o ediţie „ca pe vremuri”, probabil că va fi ceva mai restrâns, cu mai puţini invitaţi internaţionali, cu mai puţine spectacole de stradă etc.
Sunt aproape gata lucrările de renovare la Catedrala Evanghelică şi arată excelent, acum nu mai obturează nimic priveliştea pentru pozele alea mişto de Instagram.
Mâncare
Am mai spus-o, Cafe Wien are un mic dejun excelent, pentru 38 de lei mănânci pe săturate şi ai cafea, fresh de portocale, croissant şi un carrot cake inclus. Iar omleta din grădină e şi ea excelentă.
Au redeschis Benjamin Steakhouse, ocazie cu care am bifat porţia de coaste şi un burger cu blue cheese. Am senzaţia că au scăzut puţin preţurile, 36 de lei un burger cu cartofi şi 46 de lei porţia de coaste cu salată este chilipir pentru nivelul la care e mâncarea de la Benjamin. Le compar cu cele de la Hard Rock Cafe Bucharest.
Am mâncat şi la Lumos, un loc de brunch care ne făcea cu ochiul încă de anul trecut. Destul de bună mâncarea, dar am aşteptat prea mult ca să merite. Să stai vreo oră pentru nişte ouă poşate şi o salată cu raţă pur şi simplu nu se justifică, când sunt atâtea opţiuni mişto în Sibiu.
O variantă bună de cafea şi smoothies este la The Refresh, chiar în Piaţa Mare. Am luat de câteva ori de acolo de-a lungul timpului, n-au dat greş niciodată.
De făcut prin Sibiu
Din start subliniez că, din punctul meu de vedere, sunt multe locuri în care ai ceva de făcut, dar trebuie să şi vrei.
De data asta am vizitat Turnul Dulgherilor şi Turnul Olarilor, care sunt conectate printr-un zid cu trecere din lemn. E 2 lei intrarea şi poţi urca până sus, de unde ai o privelişte frumoasă asupra oraşului şi a împrejurimilor. Nu e nimic spectaculos, dar dacă aloci un pic de timp să citeşti informaţiile de pe pereţi şi să intri în atmosferă, rămâi cu nişte lucruri interesante despre Sibiu.
Poate fi o super oportunitate de mers cu prichindei, mai ales că nu durează mult şi le poţi povesti o grămadă de lucruri despre luptele cu turcii, bresle şi meşteri, turnuri de apărare etc.
Am intrat şi de data asta la Brukenthal, pentru o expoziţie cu desene dedicate Reginei Maria şi familiei regale. O găsiţi până pe 27 iunie.
Duminică am vizitat şi Muzeul de Istorie, ultima oară când am intrat acolo cred că eram prin facultate. S-au mai modernizat lucrurile pe acolo, e altă variantă foarte bună de muzeu prin care treci rapid, fără să plictiseşti copiii.