S-au încheiat meciurile disputate la Bucureşti în cadrul Euro 2020, optimea dintre Franţa şi Elveţia a fost ultimul meci din cele 4.
Am văzut campioana mondială pe Arena Naţională, am văzut unul dintre cele mai frumoase meciuri ale turneului, dar cel mai important e că ne-am descurcat foarte bine cu organizarea.
Să nu ne ferim să o spunem, drobul acela de sare la care ne tot uitam nu a picat. De vreo 3 ani încoace se discuta despre cum o să ne facem de râs la Euro, vor veni turiştii străini şi vor avea parte de haos, vor veni echipe mari şi vor avea parte de un gazon prost etc.
Nu s-a întâmplat aşa, ceea ce merită menţionat, că prea vorbim numai despre eşecuri.
Desigur, a fost decisivă implicarea pandemiei, probabil că lucrurile n-ar fi stat la fel de bine vara trecută. Stadioanele nu ştiu dacă erau gata, Giuleştiul nu este gata nici acum, însă povestea asta cu arenele de antrenament şi de rezervă este doar un pretext pentru ca Uefa să dirijeze nişte bani spre fotbal.
N-are nimeni nevoie de 4 stadioane pentru 4 meciuri şi 8 antrenamente, însă e un lucru foarte bun că avem o Ghencea nou-nouţă, că va fi gata şi Giuleştiul în curând şi că stadionul de la Arcul de Triumf va găzdui meciuri de rugby în condiţii mai bine, precum şi alte evenimente.
Staţia de tren de la Otopeni a fost gata şi funcţionează foarte bine (am testat-o în weekend), e o soluţie foarte bună, ieftină şi predictibilă pentru a ajunge în oraş.
A contat şi că au venit doar 1500 de suporteri din Franţa, 1500 din Elveţia şi probabil că mult mai puţini de la echipele care au jucat în grupe.
Altfel ar fi stat lucrurile dacă veneau 20.000 de francezi şi 20.000 de elveţieni pentru optimi. Altă presiune pe poliţie, altă presiune pe transportul public etc.
M-am temut inclusiv de atentate, la fiecare meci din grupe au fost elicoptere care au survolat în permanenţă zona Arenei Naţionale, era destul de plin de poliţie, dar la meciul din optimi am simţit o oarecare relaxare. Mă bucur că nu s-a întâmplat nimic.
Însă organizarea a fost foarte bună, gazonul impecabil, mai bun decât altele pe care le-am văzut la acest turneu final, iar senzaţia generală e că se poate şi la noi.
În mod normal ar trebui să urmeze o candidatură a României împreună cu alte 1-2 ţări, poate chiar cu Ungaria pentru un turneu final. Sunt deja stadioane frumoase şi oraşe cu infrastructură decentă precum Cluj sau Craiova, pe lângă Bucureşti, care ar putea găzdui meciuri pe 2-3 stadioane.
4 comentarii. Leave new
Luni am venit din Spania, Madrid si am urmat circuitul unui suporter, avand bilete la meciul Franta – Elvetia. Desi in app apare ca este un punct de ridicare bratari in aeroport, voluntarii ne-au zis ca nu e asa. Le-am solicitat voluntarilor din aeroport biletele de tren, metrou, ne-au intrebat daca nu vrem sa le lasam lor biletele de metrou(erau valabile o zi). Am mers cu trenul de la aeroport, 40 de minute, aer conditionat pe 30+ grade. Desi erau 2 vagoane de sageata albastra, ne-au inghesuit pe toti intr-unul singur.Suporteri francezi au incercat sa discute ceva cu nasul, nu s-au inteles(engleza). Biletele de tren erau fara loc, prin urmare am stat unde a gasit loc fiecare(4 persoane).Trenul nu merge DIRECT la gara de nord, opreste si pe parcurs. Am ajuns in cele din urma in parcarea Cora Lujerului, unde ne-au cerut 5 lei pentru bratari,fara chitanta, fara posibilitate plata cu cardul, fara sa se uite pe certificat vaccinare, au aruncat o privire doar la bilet. La metrou, semne insuficiente sa te descurci sa schimbi la Dristor. Detaliile astea mici fac diferenta intre noi si tarile civilizate.
Ok, atunci hai s-o luăm altfel: mă aşteptam să fie mult mai rău :))
Asta da :)) Si eu ma asteptam sa fie mai rau.
Eu am putut plati cu cardul si am primit si chitanta. Insa ce nu inteleg de ce la primul meci am primit in terminal bratara (fara cost), biletele de metrou si transport. La al treilea, a trebuit sa merg pana la sensul giratoriu de dupa terminalul plecari. La optimi nu mi-au mai dat nimic la aeroport, asa ca a trebuit sa merg la stadion si sa stau la cozi.