Vara asta a apărut un restaurant interesant în Centrul Vechi din București și am trecut și noi pe la deschiderea oficială ca să vedem cum e.
Numele complet este: Csíki Sör Craft Brewery & Restaurant, îl găsiți pe strada Covaci nr. 6. Nu mai știu exact ce era acolo pe vremuri, cred că un City Grill.
Acum au reamenajat total locul, ba chiar au adus și un tractor de pe la 1900, care se pare că e funcțional.
Dincolo de asta, pare că oamenii se pricep la business-ul de Horeca. Au deja câteva restaurante pe la Oradea și prin Ungaria, ar trebui să fie hit și cel din București. Mâncarea arată bine, vin cu niște lucruri inedite, precum cârnatul cu cașcaval pe care l-am mai mâncat în Viena. Nu mai știu exact cum se numește acolo, dar este excelent. Cândva cred că l-am mai mâncat pe la Sibiu, poate la Bătrânu Sas.
Pe lângă mâncare bună, au o bere excelentă și niște sortimente de chipsuri cum n-am mai încercat până acum.
Bere și chipsuri
Csiki Chips au variante cu Piper, cu sare de Praid, cu bere, cu trufe și multe alte sortimente. Le găsiți aici, listate în maghiară, dar vă poate ajuta Google cu traducerea.
Au și niște tărie, vodkă, bitter și alte câteva tipuri. Le găsiți listate aici.
Am lăsat la urmă berea. Au tipurile clasice precum lager sau nefiltrată, dar au și una fructată, cu zmeură, pe care o numesc ”Vitamină”, slab alcoolizată, care este absolut demențială. Nu e cu nimic mai prejos decât berile belgiene cu fructe de care m-am îndrăgostit în Brugge.
Problema e că nu prea am văzut în magazine brandurile de chipsuri sau bere, iar soluția simplă e să mergeți la restaurantul din Centrul Vechi. Însă tot mi-ar plăcea să gust din când în când niște chipsuri cu piper fără să fie nevoie să merg în nebunia din centru pentru asta.
Dincolo de distribuția mai ”complicată” a unui brand din Ținutul Secuiesc, afacerea asta în sine are o istorie interesantă și presupun că de aici și problemele de listare la raft.
Povestea brandului
Csiki Sor a pornit în 2014, când tânărul Andras Lenard, întors din SUA după 5 ani, cumpără fosta fabrică de spirt din Sânsimion și se apucă de produs bere. E o istorie în sine și modul în care Lenard a ajuns în SUA, după ce a sunat la întâmplare niște oameni cu nume maghiar din America și le-a cerut un loc de muncă. Până la urmă a găsit pe cineva surprins plăcut de curajul lui, a acumulat experiență, a strâns niște bani și s-a întors.
Mă rog, cel puțin asta e versiunea oficială. Că mai sunt și tot felul de zvonuri legate de implicarea guvernului maghiar în acest business. O fi, n-o fi, e clar că arată bine. Pentru o afacere începută în 2014, totul arată extrem de bine.
Tot în 2014 s-au trezit și cu un proces din partea Heineken, cei care dețin marca Ciuc. Se pare că în maghiară ”Ciuc” se spune ”Csiki”, așa că locuitorii din Ținutul Secuiesc cereau un ”Ciuc” și primeau un… ”Csiki Sor”. Sau cel puțin asta a susținut Heineken în motivarea procesului.
Cert e că s-au întins cu procesul până la Haga și acolo au avut câștig de cauză cei de la Csiki Sor, iar până la urmă, ca o frondă au pus ”Tiltott” în nume, adică ”Interzis”. Așa că numele vechi era ”Csiki Sor Igozi” – ”Adevărata bere Ciuc”, acum este ”Csiki Sor Tiltott” – ”Berea Ciuc interzisă”.
Și au mers cu ideea asta trăznită pe toate elementele de branding. Au transformat dezavantajul unui proces într-un nume care spune o poveste. Sigur că pentru etnicii maghiari din România și pentru cei din Ungaria, la care ajunge mare parte din producția Csiki Sor, numele e o glumiță, dar pentru români chiar puteau să-i spună oricum. Importantă e calitatea produselor.
Pentru mine a fost o surpriză plăcută să văd cât de dezvoltat e acest business și cum a crescut în numai 7 ani. Sper să ajung curând și la fabrica de la Sânsimion, am înțeles că au niște tururi de fabrică foarte mișto. Până atunci o să trec pe la restaurant să încerc și mâncarea, la lansare nu m-am vrut să mă înghesui, era o densitate de influenceri pe metrul pătrat ca pe vremuri.
Foto: Antonia, eu eram ocupat să beau bere
7 comentarii. Leave new
Citeste putin si de legaturile „tânărului Andras Lenard” cu Orban din Budapesta si despre cum Heineken a fost fortat sa o dea la pace.
Despre legăturile cu guvernul de la Budapesta am amintit.
N-am înţeles faza cu „tânărul”. Conform Wikipedia omul avea 37 de ani când s-a apucat de acest business. Nu se mai încadrează la „tânăr”?
Iar asta cu Heineken care a fost forţat s-o dea la pace nu prea o cred.
E usor sa gasesti, sunt convins ca poti daca vrei. Si faza cu „tanarul”, as zice ca n-are sens sa romantizezi personajele povestii. Am mers in turul fabricii si curiozitatea m-a facut sa citesc mai mult decat pliante, iti recomand si tie.
Berea am văzut-o în lanțurile mari (Carrefour) chiar săptămâna trecută – în Satu Mare. E oricum o bere foarte populară în zonă, mai ales printre prietenii care vorbesc maghiară. Plăcută surpriză că au extins restaurantul și în București.
„…. îl găsiți pe strada Covaci nr. 6. Nu mai știu exact ce era acolo pe vremuri, cred că un City Grill.”
Era un restaurant bel mondo acolo.
Este o bere foarte bună, îmi pare rău că în București nu pot găsi decât 2 varietăți ☹️ Am avut ocazia să beau mai multe varietăți, cea cu miere…. este excelentă !!! 😋
eu am gasit si la selgros. csiki barna (neagra) este foarte buna.