in Gânduri de zi cu zi

Cum să mai susții că ești deștept în fața UE?

O să mai treacă timpul și o să mergem să mai negociem lucruri pe la Bruxelles și Strasbourg. O să întrebăm ce se mai aude cu zona Schengen, cu zona Euro și o să primim din nou refuzuri.

Iar politicienii noștri vor spune că vrem și noi în Schengen, că suntem și noi europeni, nu suntem cu nimic diferiți față de portughezi, spanioli, nemți sau italieni. Iar oficialii UE ne vor băga tabelul ăsta în față.

Spuneți că sunteți la fel ca noi, dar nici nu vă apropiați de jumătate. Vă plângeți că voi și bulgarii sunteți lăsați mereu la urmă, însă faceți asta singuri.

Bulgaria, de altfel, nici nu e în tabelul ăsta de pe Ourworlddata, dar oficial sunt mai jos decât noi.

N-ai cum să te simți marginalizat atunci când te marginalizezi singur. Când un continent întreg decide să se vaccineze, se găsesc românii și bulgarii să fie ”minți luminate” și să refuze. Asta încerc să aflu de la oamenii raționali, cu care ai ce să discuți, dar care nu s-au vaccinat.

Cum explicați procentele uriașe din UE? Ne place în Portugalia, ne place cum gândesc și trăiesc oamenii de acolo? Sau în Spania? Am zice că sunt mai degrabă niște oameni deștepți, nu? Păi și deștepți cum am stabilit împreună că sunt, chiar or fi ales ei greșit cu vaccinul ăsta?

În plus, cum explicați numărul mic de cazuri din restul țărilor UE? Ce e mai posibil, să fie ăia toți proști și să fim noi cei deștepți, în condițiile în care n-a fost niciodată așa, sau să fie invers?

Sigur că e mișto să te simți special, dar chestia asta vine la pachet cu respingerea valorilor europene, în timp ce cultivă naționalismul. Și cine ar vrea o Uniune mai slabă dacă nu vecinii noștri de la est?

Cum te mai duci la orice parteneri externi să le explici că lucrurile sunt predictibile în România? Că se aplică aceleași reguli ca în Vest, în locul în care știu ei să facă business?

Ne bucuram că generația asta n-a avut parte de greutăți reale, de vreun război, de vreo foamete și am dat de Covid. Care a reușit să crească iar decalajul față de țările civilizate. 

Ne dorim permanent să fim și noi ca turma, să avem salarii și infrastructură ca ei, să ducem o viață ca ei, dar atunci când vine momentul în care putem să ne dăm cu turma, să ne arătăm apartenența și să contribuim la bunăstarea turmei, alegem să fim ”deștepți”.

3 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu