Probabil că e ştirea momentului, cea pe care o aştepta multă lume din zona de online: eMAG intră pe zona de retail. S-a tot discutat despre asta, se zvonea că urmează să se întâmple, iată că e aici. Însă nu aşa cum mă aşteptam eu, cel puţin.
Atunci când s-a retras Mega Image din eMAG, mă gândeam că zona de „supermarket” va fi înlocuită cu propriul lanţ de logistică de la Dante International și în site o să apară o secțiune ceva mai complexă. Însă e mai mult de atât, se pare că lansează un nou brand, Freshful by eMAG. Ca amănunt interesant, numele domeniului a fost înregistrat pe 20 mai, anul acesta, deci proiectul a ieșit la lumină în doar 5 luni de la găsirea unui nume (probabil că au lucrat la el cu ceva timp înainte).
Comunicatul de presă zice așa:
Freshful reprezintă o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și, în premieră pe piața românească, depozit propriu frigorific.
Începând de astăzi, locuitorii din București și mare parte din Ilfov își pot face cumpărăturile de zi cu zi, în special cele alimentare, accesând Freshful.ro sau direct din aplicația de mobil iOS și, în curând, Android.
În hipermarket-ul online Freshful este disponibilă o varietate de peste 18.000 produse de calitate și cu prospețime garantată (fructe, legume, carne, lactate, mezeluri, produse congelate, băuturi, articole de uz casnic pentru nevoile zilnice).
În premieră, clienții vor putea cumpăra inclusiv pâine proaspăt scoasă din cuptor – cu maia și ingrediente 100% românești. De asemenea, Freshful își propune sa strângă într-un singur loc mii de produse proaspete de la producători locali și fermieri români, alături de o selecție importantă de articole BIO și ECO.
Sublinierile îmi aparțin. Mi se pare că e ceva interesant în povestea asta cu producătorii locali, dar sunt tare curios cum vor rezolva lipsa de predictibilitate a furnizorilor din România. Dacă eu am chef de pâinea X care e listată pe Freshful și furnizorul nu reușește să livreze, cum se rezolvă chestia asta?
Mă rog, aș avea 100 de alte întrebări inclusiv despre depozit, care seamănă din poze cu cel de la eMAG, presupun că e gata noul depozit de la Joița (cel din fața primului depozit uriaș).
Apoi sunt curios cum e organizat logistic totul, că nu e rentabil să ții înregul stoc doar la Joița și să livrezi de acolo în tot Bucureștiul și împrejurimi și nici nu poți să aduci croissante în depozitele eMAG nu cred că e o soluție. Poate cu croissante mai e cum mai e, dar ce faci cu chestiile congelate sau cele care stau la rece? Poate voi avea ocazia să aflu răspunsurile la întrebările astea.
Altfel, înțeleg și nevoia de a lansa un brand separat. Dacă nu iese pariul ăsta poți să-l închizi fără să afectezi foarte tare brandul eMAG, dacă lucrurile merg bine poți să-l integrezi ulterior în eMAG.
Alte noutăți
Mai erau câteva chestii noi pe care le-am observat și le notez aici ca să nu mai fac un articol separat.
1. A apărut noțiunea de PRP – Preț recomandat de producător. Practic ceea ce explicau oficialii eMAG mereu legat de ”reduceri” a fost pus acum în practică. Nu mai apare niciun preț tăiat deasupra. Eu sunt foarte curios cum se vor afișa prețurile de Black Friday, de exemplu, vor mai fi prețuri tăiate sau pur și simplu a dispărut noțiunea asta de tot?
Motivele acestei schimbări nu prea mă interesează, știu că au fost niște discuții interminabile pe tema asta, s-au dat și niște amenzi, presupun că la un moment dat pur și simplu au vrut să termine cu povestea asta. Eu nu prea eram atent niciodată la prețul tăiat, mai folosesc orientativ extensia Pricy.ro, dar până la urmă prețul final era cel care mă interesa. Așa că nu se schimbă nimic din punctul ăsta de vedere.
2. Plata după 15 zile – aici am mixed feelings și vă explic imediat de ce. Serviciul e simplu: comanzi unul dintre produsele eligibile în limita a 2000 de lei, primești produsul, după 15 zile ți se trag bani de pe cardul setat ca favorit. Condiția e să ai salvat un card în contul eMAG.
Care sunt categoriile eligibile? M-am uitat în Termeni și Condiții în locul vostru și zice așa: nu sunt eligibile categoriile ceasuri, bijuterii, produse mari din categoria electrocasnice, climatizare, card cadou, serviciul de montaj, licente, asigurari. Deci toate celelalte sunt eligibile. Mă rog, mai simplu spus îți apare opțiunea pe pagina produsului când ești logat și așa îți dai seama că e un produs eligibil.
E un serviciu mișto pentru oamenii care vor să ia ceva acum și nu mai pot aștepta până la salariu, poate vreo chestie de strictă necesitate (un calorifer electric sau cine știe ce), poate vreun cadou. Pe de altă parte e încurajată îndatorarea în felul ăsta și sper să nu fie mulți oameni care să piardă de sub control chestia asta. Să cheltui mereu din banii pe care nu îi ai efectiv în buzunar. Tata are o vorbă: n-ai bani, stai acasă! E valabilă pentru orice fel de achiziție.
În plus, mă tem un pic de cum se va obișnui societatea românească cu plata la 15 zile pentru orice. Că fiți convinși, vor fi mulți oameni care vor apela la acest serviciu. Doar că antreprenorial vorbind noi deja suntem într-o piață în care plata la 30 de zile este norma. Fără să luăm în calcul și consumatorul final. Dacă și pe el îl obișnuim să plătească mai târziu, vom ajunge să trăim într-o continuă rostogolire a datoriilor.
Asta așa, ca să abordăm un pic socio-economic un feature din zona de retail.
3 comentarii. Leave new
Eu cred ca plata la 15 zile ii ajuta la partea de retururi – de exemplu am comandat mai multe perechi de incaltaminte pentru copil. Retur mare parte din ele.
Inainte le duceai la easybox, sau prin curier, fiecare trebuia sa fie colet individual chiar daca erau din aceeasi comanda.
Si au un bug oarecum, prima pereche o proceseaza ok si iti returneaza banii direct pe cardul folosit la plata, pentru restul iti cer cont bancar, dureaza cateva zile, etc.
Asa am ales plata la 15 zile pentru test, am dat retur si in doua zile mi-a venit mail de ajustare a soldului, si au luat diferenta la scadenta.
Si cred ca are legatura si cu cele 14 zile in care poti returna un produs comandat online. Teoretic ar trebui sa fie mai putina bataie de cap pentru ambele parti. Trecand peste partea cu indatorarea si rostogolirea datoriilor mi se pare ca s-au adaptat la realitate.
Am testat și eu serviciul cu plata în 15 zile, culmea tot pentru niște încălțăminte. Am profitat și de promoția de zilele trecute la detergent Ariel. Urmăresc prețurile la lucruri de genul, iar aceea chiar nu era de ratat. La salar aș fi fost nevoit oricum să cumpăr detergent și încălțăminte, dar faptul că am putut profita de prețuri mai bune fără să am banii acum m-a convins.
Sigur, e foarte ușor să cazi pradă ispitei și să cumperi și ce nu-ți trebuie, așa că rămâne de văzut cât succes va avea această opțiune. Eu unul sper să fie o opțiune disponibilă pe termen lung.
Cât despre freshful, ar fi bine să fie cât mai deschiși în fața producătorilor locali, ba chiar să îi ajute să se ridice. Din câte înțeleg, supermarket-urile au cerințe greu de îndeplinit de către cei care după colectivizare fug de tot ce ține de cooperativă, chiar dacă ar fi tare utilă pentru unii să se unească.