Clotilde Armand a dat un interviu pentru Hotnews în care povestește ce planuri are Primăria Sectorului 1 pentru 2022 și 2023.

”Vrem să expropriem Hotel Dunărea, Casa Miclescu, Casa Petrescu, monumente istorice aflate în paragină, pentru a începe restaurarea lor . (…) Vrem să cumpărăm clădirea unde este liceul Tonitza, atelierele Berthelot, și blocul Ciclop de pe bd. Magheru. Deja am reabilitat cu o grijă specială un bloc care este în apropiere, am fost foarte atentă să păstrăm specificul, și vrem să continuăm reabilitarea clădirilor de pe arterele principale și blocul Ciclop face parte din ambițiile mele. Aș dori să-l cumpărăm, să-l reabilităm, să avem o parcare acolo și să avem un bulevard Magheru care arată altfel”, a mai spus primarul. 

Nu-mi place în mod special ideea de ”ambiție personală”, dar am spus-o de multe ori că sunt o grămadă de terenuri și clădiri abandonate în București, în special în zonele centrale. Hotelul Dunărea cu acel aspect de clădire bântuită distruge întreaga zonă a Gării de Nord, ar schimba extrem de mult dinamica locului un hotel de 3-4 stele cu portar la intrare și clientelă un pic peste medie.

Cu clădirea Ciclop nu știu dacă aș face tot o mare parcare, problema e mai degrabă la Piața Romană și la Piața Victoriei, în timp ce la Universitate zac goale parcările. O nouă parcare la jumătatea distanței dintre Romană și Universitate nu ar schimba mult situația.
 
O altă idee a doamnei primar este cu Casa Radio, pe care vrea s-o transforme în complex sportiv. Not great, not terrible. De ce nu o sală polivalentă, cu parcare subterană fix pe terenul ăla gol și niște terenuri de sport pentru tineri la suprafață? Am senzația că e spațiu suficient acolo.

”Deocamdată explorăm ideea. Ne dorim un spațiu de sport. Timp de 1 an am căutat teren peste tot, un spațiu unde să creăm o infrastructură de sport. Copiii nu știu unde să se ducă să facă sport și avem acest spațiu imens, care nu este folosit, și nu e bine să avem acest spațiu deteriorat în centrul orașului. Și atunci vrem să vedem dacă am putea cumpăra Casa Radio și terenul aferent și să-l transformăm într-un spațiu dedicat sportului”, a explicat Clotilde Armand.

Deși sunt interesante ideile astea și e necesar să se întâmple ceva cu respectivele clădiri, nu-mi dau seama cât de fezabil e totul. Clădirea Ciclop era listată de proprietari la 10 milioane de euro, probabil că pentru Casa Radio se vor cere 50-60 de milioane de euro, sau cel puțin asta era suma care se vehicula prin 2019. 

La asta se mai adaugă zeci de milioane de euro investiție. Hotelul Dunărea va fi restaurat și apoi ce se va întâmpla cu el? Îl vor concesiona unui lanț privat? Îl va gestiona Primăria? Vor face locuințe sociale sau hotel low cost?

E bine că există planuri, sper să se facă niște pași în direcția bună, dar trebuie să ne și asigurăm că nu mutăm cheltuielile nesăbuite dintr-o parte (pseudo-festivaluri și borduri) în alta.

Dincolo de asta era nevoie ca cineva să pună piciorul în prag, să îi ia la rost pe proprietarii unor clădiri importante pentru bucureșteni. Ok, ce planuri aveți cu clădirea sau terenul respectiv? Pentru că până una alta distrug viața socială și reprezintă o problemă.

1 comentariu. Leave new

  • E interesanta ca idee si concept dar vorba ta, sa fie ceva sustenabil, in Romania s-au tot facut investititii dar pe partea de mentenanta putin sau deloc, Pasajul Basarab, trotuarul rulant de la Gara de Nord, dalele / pavelele de la Piata Unirii care sunt lipsa samd.

    Ideea e sa nu se inhame la prea multe lucruri deodata si sa nu termine niciunul din ele. Ca primar n-ar trebui sa faci micromanagement, ar trebui sa ai oameni care sa se poata ocupa de asta permanent si tu sa faci sumarul lunar sau trimestrial.

    Mai sunt 2 ani si ceva…sa vedem ce-o sa iasa, daca iese ceva , altfel Firea de abia asteapta sa revina, dupa ce face performanta si cu Familia traditionala.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu