in Web

Poate că ați văzut zilele astea pe Facebook și pe Twitter oameni care postează niște pătrățele verzi și galbene alături de cuvântul Wordle și un 3/6 sau 5/6 sau 2/6.

Arată cam așa: 

 

În imaginea featured a acestui articol puteți vedea rezolvarea mea de ieri. Am ghicit din a 4-a încercare. 

Wordle a fost lansat în Octombrie 2021 ca un mic joc web. Pe 1 noiembrie jucau deja 90 de oameni zilnic. La începutul lui 2022 erau peste 300.000 de utilizatori zilnici. La final de ianuarie se estimează că sunt peste 2 milioane. 

Însă abia acum începe povestea interesantă. Wordle a devenit un fenomen atât de mare încât există o mulțime de aplicații în App Store și Play Store care au încercat să capitalizeze pe succesul unui joc gratuit. 

Fiind un proiect creat în timpul liber, Wordle a fost oferit gratuit, fără reclame, de creatorul lui Josh Wardle. De fapt, tipul l-a creat pentru iubita lui.

Însă au fost tot felul de băieți care au văzut în asta o oportunitate și au început să vândă copii ale Wordle prin app stores

Sigur că e mișto să ai milioane de useri care să facă o acțiune zi de zi, dar parcă e aiurea ca tu să nu obții nimic din asta, în schimb alții să facă bani pe spatele tău. 

Ce-ar fi putut face Josh Wardle era să-și înregistreze marca, astfel încât să nu mai aibă măcar problemele de naming. Chiar dacă Google și Apple au șters mai multe aplicații din librăriile lor, chiar și acum mai sunt 2 copii de Wordle care au peste 100.000 de instalări în Play Store. Probabil că vor mai apărea.

E și cineva care l-a replicat și a pus o variantă Open Source pe GitHub. Și cred că ăsta a stat la baza versiunii românești, dezvoltate de Ovi Sîrb.

Cred că cel mai important lucru pe care îl putem învăța din povestea asta e că oricât de non-profit am gândi un proiect, dacă el are succes se vor găsi niște oameni care să încerce să capitalizeze de pe urma lui. Așa că cea mai bună soluție este să încercăm să-l protejăm sau să stabilim niște reguli clare.

2 comentarii. Leave new

  • deci, până la urmă, cum se joacă? așa, explicat ca la proști…

    Răspunde
    • Scrii un cuvânt de 5 litere. Orice îți vine în cap. Dacă e corect, se face tot verde și ai câștigat. Dacă ai nimerit o literă în poziția corectă, se face verde. Dacă ai nimerit o literă din cuvânt dar nu e în poziția bună se face galbenă. Ce e incorect se face gri.

      În funcție de asta ți se fac gri, galbene sau verzi și literele de pe tastatură. Apoi mai scrii un cuvânt cu informațiile aflate la primul and so on. 6 încercări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu