Am lipsit câteva zile, mai întâi pentru că am tras 16 ore pe zi pentru finalizarea Digital Recap 2022, apoi pentru că n-am avut ceva bun de spus după ce a început nebunia din Ucraina.
E război la granița cu România și e normal să fim îngrijorați și să facem totul cu gândul la ce se întâmplă acolo și ce s-ar putea întâmpla. Dar în același timp cred că e important să încercăm să ne păstrăm mintea limpede și să nu intrăm în spirala asta a Breaking Newsului.
N-o să vă ajute cu nimic dacă scrollați neîncetat după noutăți, doar veți obosi psihic și vă veți enerva pe autoritățile noastre, emoționa la imaginile cu copii duși prin autocare și trenuri departe de război, îngrijora pentru ce urmează să vină de-acum încolo.
În acest moment sunt mai mulți actori implicați care vor să dezinformeze decât cei care caută să informeze corect. Zeci de profiluri inclusiv din România care aruncă tot felul de fumigene, informații contradictorii, plus rușii și ucrainienii care încearcă să obțină un plus de moral în lupta cu inamicul. Rușii anunță că au capturat sau încercuit orașe, ucrainienii care dezmint și vorbesc despre miile de militari ruși morți.
E un ping-pong mediatic la nivelul declarațiilor oficiale. Peste stratul ăsta vine jurnalismul ”cetățenesc” care poate fi manipulat extrem de ușor sau chiar plantat. Cineva pune un clip video cu un tab care trece peste o mașină, apoi clipul e preluat de unii care spun că înăuntru erau o familie care a fost ucisă și de alții care spun că era un bătrân care a supraviețuit. Fiecare interpretare poate fi o speculație menită să obțină un rezultat diferit. Dar realitatea e că nu știm, primim doar bucățele de 30 de secunde dintr-un război neclar.
Sigur că există și ziariști care își riscă viața acum ca să transmită informații corecte de la fața locului, plus redacții care produc o mulțime de materiale utile, însă nu e nevoie să le citiți pe toate. N-o să vă ajute cu nimic dacă aflați minutul și scorul de acum până la încetarea focului. Războaiele durează mult, nu prea sunt bătălii de 2 zile, după care ne întoarcem la treburile noastre.
Ce știm până acum este că Putin este imprevizibil și totul depinde de cât rezistă Ucraina, în special Kievul.
Așa că cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să vă găsiți altceva de făcut și să verificați știrile de 1-2 ori pe zi. Dacă se întâmplă ceva cu adevărat rău o să ajungă la voi informația, fără îndoială. Pe lângă asta, faceți un plan cu cele mai rele variante. Mai bine să râdeți de asta peste câțiva ani. Ce-ați face dacă? Unde vă duceți? Ce provizii aveți? Pe ce bani sau bunuri valoroase vă bazați?
Altfel, jenantă atitudinea autorităților române față de refugiații din Ucraina. Totul la nivel declarativ, totul pe ”am putea face”, mai puțin pe ”am făcut”. Nu e normal ca ONGurile să facă singurele eforturi de susținere a refugiaților sau a celor care tranzitează România. Autoritățile sunt ”rezervate”, nu prea au chef de refugiați, că ăia cer de mâncare și cazare, mai bine să-i hrănească poporul că și așa suntem ospitalieri.
Din păcate, Ciucă al nostru n-are nicio legătură cu cel din film.