Ca să putem fi în situația de a-i ajuta pe alții, trebuie să avem din ce să-i ajutăm, să fim odihniți și să avem mintea limpede. Așa că orice ar spune cei din jur și ar crede despre voi, încercați să vă vedeți de treabă, să vă relaxați când prindeți momentele, să zâmbiți.

Sunt lucruri pe care n-avem cum să le schimbăm. Dacă stăm îngrijorați și ne consumăm cu gândul la războiul din Ucraina n-o să trimită Putin mai puține trupe, n-o să evităm bombardamentele de acolo. 

Am mai spus-o, războiul ăsta nu se va termina în câteva zile, poate să dureze săptămâni sau luni întregi. Timp în care vor veni mereu noi refugiați, în funcție de cum reușesc să scape sau își iau inima în dinți. Mulți vor rămâne luni, poate ani la rând aici. Ca să-i puteți ajuta, e nevoie să fiți voi bine. Și realitatea e că multă lume din România n-are economii prea mari, se cam trăiește de la un salariu la celălalt. 

Așa că este obligatoriu să fiți voi mai întâi OK, să nu lipsiți prea mult de la muncă, să nu renunțați cu totul la viața voastră pentru că altfel nu veți mai fi în poziția de a-i ajuta pe alții.

E impresionant ce reușesc voluntarii care s-au mobilizat la granițe, mulți sunt parte din diferite asociații, alții și-au pus viața pe pauză ca să ajute. Sper să îi țină energia și să-și dea seama când trebuie să spună ”stop”.

Deja au apărut cereri de joburi de la oameni din Ucraina, ajutorul va consta și în asta, nu e suficient să dăm pături și conserve, ăla este doar primul contact.

Va fi un efort colectiv de integrare a acestor oameni, trebuie să fim conștienți ce sarcină ne așteaptă. Așa că munciți, relaxați-vă când puteți, zâmbiți de câte ori aveți ocazia. Nu picați în capcana de a vă simți vinovați, nu suntem într-un moment în care viața tuturor trebuie să fie oribilă doar pentru că un nebun a declanșat un război. Din contră, trebuie să fim întregi la cap și să găsim soluții ca să nu mai fie oribilă nici viața oamenilor care trăiesc acum acest coșmar.

Poate vă ajută și discuția de mai jos de la echipa Change.ro:

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu