in Casual stuff

Statul cere la recensământ multe informații pe care le are deja

Mi-am făcut și eu auto-recenzarea, ocazie cu care am observat că Statul Român a găsit încă o modalitate să ne ia la mișto. 

10 minute de întrebări, între 50 și 75 de întrebări, în funcție de starea civilă, educație și alte variabile. Problema e că sunt doar vreo 4-5 întrebări cu adevărat relevante pentru autorități, pentru restul au deja informațiile.

Totul se face pe bază de CNP așa că acum, de bine, de rău, există informațiile digitalizate. Statul știe unde lucrez (că am contract de muncă, dacă n-aș avea oricum n-aș declara, nu?), știe ce școli am absolvit (că cer copii după buletin, certificat de naștere șamd), știe câte ore lucrez.

Singurele întrebări cu adevărat relevante sunt dacă trăiesc în concubinaj cu cineva, unde locuiesc exact și dacă am WC în curte.

În afară de aceste 3 lucruri nu prea sunt informații pe care să nu le fi transmis într-o formă sau alta către un organism al Statului.

De altfel, funcția pe care o am la firmă era înscrisă, la fel și domeniul de activitate al firmei. Plus alte informații deja pre-completate. Sigur că era aiurea să pună doar 3-4 întrebări, așa că au extins cu niște întrebări la care știau deja răspunsul, să fie.

Mă rog, tot e mai bine decât să-ți vină acasă un recenzor și să pierzi mai mult timp așa.

4 comentarii. Leave new

  • Stai să vezi cum îți dă eroare și-ți spune c-ai greșit răspunsul dacă între tine și persoana cu care trăiești în concubinaj e o diferență de vîrstă care i s-a părut programatorului necreștinesc de mare. 🙂

    Răspunde
  • am stat ieri ~40min sa ma pre-inregistrez, iti da timer cand sa reincerci (presupun ca in functie de load).
    AU REUSIT SA FACA COADA ONLINE!!!
    glumesc, tot e mai bine decat sa-mi dea eroare 502.

    Răspunde
  • Eu nu sunt de acord ca statul stie situatia reala de pe teren.
    „(că am contract de muncă, dacă n-aș avea oricum n-aș declara, nu?)” aici e prima greseala. De ce sa nu declari situatia reala la recensamant? Datele sunt folosite pentru a vedea situatia reala, nu cea din acte.
    – Adica pui acolo ca lucrezi ca instalator chiar daca o faci la negru
    – Care e jobul tau real in care lucrezi (nu ce s-a putut trece in contract conform diplomei de studii
    – Treci adresa unde locuiesti tu cu iubita in chirie fara contract, nu ca tu locuiesti la botosani si iubita la iasi.

    Bineinteles ca daca stai in casa proprie, cu toti membrii familiei peste 14 ani, cu cartea de identitate pe adresa corecta, cu jobul corect incadrat si cu casa nou construita s-ar putea sa afle destul de putine lucruri noi despre tine.

    Daca in schimb stati 2 oameni in concubinaj, fiecare cu adresa la parinti, cu 2 copii (care nu au buletin, deci nu au adresa), cu o sora care si-a luat bataie de la sot si acum sta cu voi de 1 an, cu copii care sunt inscrisi la scoala dar nu se duc la ore, intr-o casa de 50 de ani despre care statul nu stie mai nimic, s-ar putea sa ajungi la concluzia ca statul nu stie nimic despre tine.

    Oricum recensamantul nu se face pentru a corecta datele oficiale. Adica datele tale despre casa nu ajung la primarie sa vina in control sa gaseasca o camera si o baie noua in casa si sa vada ca ai un put de apa nedeclarat. Sau la anaf ca locuiesti la o adresa fara contract, sau la itm ca lucrezi la negru. Recensamantul vrea doar sa afle situatia reala. Cati oameni sunt in marile orase cu adevarat, adaugand pe cei care inca au cartea de identitate pe localitatea parintilor si scazand pe cei care sunt plecati in strainatate. CNP-ul este anonimizat si folosit doar pentru a evita dubla recenzare.

    Răspunde
  • De fapt scopul este și acesta: ca statul să afle dacă informațiile pe care deja le știe despre tine sunt reale. Că tu poate ai CNP, casă pe numele tău și ești căsătorit legat cu alt CNP… dar ai plecat de 2 ani din țară. Sau statul știe că ai terminat facultatea X, dar nu știe în ce domeniu lucrezi, ci doar că ai niște venituri independente declarate.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu