În Argentina a câştigat alegerile prezidenţiale un libertarian radical. 

Dintre lucrurile pe care vrea să le schimbe este orientarea politică internaţionlă a ţării (erau pro Rusia şi China, vor să se îndrepte spre SUA). Vrea să reducă din cheltuielile statului desfiinţând ministerul Culturii, al Educaţiei şi al Diversităţii, să elimine subvenţiile publice, să privatizeze sănătatea.

Mai multe informaţii pe subiect sunt aici.

Abordarea pare cu adevărat radicală. Fără cultură, educaţie şi sănătate subvenţionate de stat, s-ar întoarce cândva în Evul Mediu, când nu existau niciun fel de astfel de servicii publice. Dacă ai bani să plăteşti un medic sau un profesor beneficiezi de serviciile respective, dacă nu ai bani nu mai beneficiezi.

Din punct de vedere al educaţiei mi se pare că e o nebunie totală. Privatizezi educaţia, dar desfiinţarea unui astfel de minister are implicaţii mult mai mari. Teoretic, nu mai ai niciun fel de standardizare, nu mai există niciun fel de etalon în funcţie de care poţi şti dacă cineva este instruit sau nu. Cum îi angajezi pe cei care nu au nicio diplomă? 

V-aţi putea imagina un stat în care nu există nicio formă de cultură subvenţionată? În contextul în care consumul cultural este în scădere la multe capitole, cum poţi încuraja consumul? Pentru că vrei să încurajezi consumul de cultură, nu? Un stat ar trebui să-şi dorească să aibă cetăţeni deştepţi, instruiţi, culţi.

Înţeleg că din „economiile” astea preşedintele Argentinei şi-ar dori să facă investiţii, să încurajeze economia, poate să cumpere mai mult armament, cine ştie ce are în cap exact. Important e de analizat ce rezultate vor avea măsurile astea.

Ce mă întreb eu cu oarecare spaimă e: şi dacă îi iese? Dacă vor vedea şi conducătorii altor ţări că statul funcţionează foarte bine şi dacă oferă mai puţină educaţie, cultură şi sănătate cetăţenilor ei?

6 comentarii. Leave new

 • Poate o sa fie doar un reset, un fel de luat de la zero? Desfiintand acele ministere practic elimina toate posturile murdarite de coruptie si o sa faca in urmatorul pas noi guverne pe meritocratie, mai zdravene, eventual si cu niste legi mai clare in spate? (one can only hope) Nu cred ca poate o tara sa stea foarte mult fara acele ministere, sunt practic destul de importante in dezvoltarea unei tari iar Argentina nu pare nici sa fie o tara ultra bogata sa se poata intretine doar din privat.

  Din googleuit putin vad ca singurele tari fara „compulsory education”, pratic educatia de baza sustinuta de guvern ar fi Bhutan, Papua New Guinea, Solomon Islands, and Vatican City… deci nu are cum sa ramana fara…cred? Nici nu stiu.

  O sa vedem, mai ales ca guvernul actual incearca din cate vad sa faca super damage asa, de ramas-bun…

  Răspunde
 • Pentru ca vreme de zeci de ani, Argentina a avut mereu probleme economice. A fost si este nevoie (nu numai acolo) de un „soc”.
  Stiu ca „socul” presupune masuri „nepopulare”, care de fapt au dus multe tari in situatii oarecum similare.
  Poate si noi ar trebui sa privatizam complet sistemul public de sanatate, sa fie la concurenta cu cel privat. Sau sa pot alege unde sa imi directionez taxele pe pensie, sanatate, somaj.
  Sau sa incasez complet brutul si sa imi pastrez pentru mine rezerve financiare pentru sanatate, sa nu platesc abonament aiurea pentru verificari anuale, poate ies mai ieftin daca platesc la interventie/vizita medicala.
  Ii facem trumpisti, extremisti (de dreapta, desigur) pe argentineni, ii facem si pe americani, ii facem pe slovaci, unguri, dar acum recent a iesit la inaintare si Olanda – ups!, aici nu mai merge…fiindca sunt o natiune fost imperiu foarte dezvoltata, sistem educational bun, sistem de transport bun, sistem financiar, pensii etc bun, IQ per total mai bun. Exista mereu o explicatie, daca incepem sa ascultam „the silent majority”.
  Vezi ca partidul X nu ia masuri, nici Y, cine-a mai ramas?!

  Răspunde
  • „Poate si noi ar trebui sa privatizam complet sistemul public de sanatate” ai grija ce iti doresti.

   „dar acum recent a iesit la inaintare si Olanda” de la firul ierbii te asigura ca nu o sa se intample nimic catrastofic cu Olanda in urma alegerilor, dar este un semnal de alarma. Actiuni trebuiau facute de toate tarile UE cand a inceput imigratia masiva via Grecia.

  • „Poate si noi ar trebui sa privatizam complet sistemul public de sanatate, sa fie la concurenta cu cel privat” Sau cum sa zici m-am ajuns bine de tot fara sa zici textual asta.
   Nu stiu cum se face ca toti care se ajung brusc uita cand erau la celalalt capat al pl si beneficiau de invatamant sau de serivicii medicale moca.
   Bossule orice e privat alearga doar dupa profit, ceea ce in teorie e ok, pana cand e vorba de sanatate, unde nu esti in pozitie de negociere, vezi ce se petrece prin SUA cu facturile medicale.
   „poate ies mai ieftin daca platesc la interventie/vizita medicala.” iesi mai ieftin acum ca esti inca tanar, la batranete o sa fii de alta parere.
   Chintesenta unui fanatic userist, zero empatie, zero viziune pe termen lung, sa se privatizeze tot. Uite ca s-a liberalizat piata de energie, a fost bine ?

 • Știe cineva cum se face că cele mai civilizate țări din lume sunt exact cele cu cel mai ridicat grad de educație? Iar cele mai sărace, subdezvoltate, sunt exact cele fără educație? Este, oare, întâmplător?

  Răspunde
 • Ajunge sa vezi un decont de costuri medicale in spitalele publice si iti trece cu spitalizare privată. Serviciile medicale sunt enorm de scumpe si la stat. Problema este ca sefii sunt puși numai niște jigodii care nu se pricep deloc la management. Este atât de multă risipă in sistemul medical si atât de multe lacune in proceduri. Ador răspunsurile astea negândite. Ar trebui sa rezolvăm gaurile din țeavă, nu sa schimbam centrala.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu