in Revolte

ANAF a reintrodus dregătoria stolnicului

Sunt multe momente în care autorităţile statului român ne fac să ne simţim ca în Evul Mediu, dar ăsta e, de departe, unul dintre cele mai bune.

S-au schimbat nişte taxe legate de zahărul din torturi şi prăjituri. Mă rog, s-au schimbat mai multe taxe, inclusiv aberaţia cu TVA diferenţiat la anumite produse dacă le dai la delivery sau dacă le serveşti în restaurant. De parcă nu ar fi acelaşi produs. Dar asta cu zahărul este fabuloasă.

Inspectorii ANAF vor verifica reţetele de prăjituri sau le vor gusta pentru a vedea cât zahăr au.

Boom! O singură frază şi ne-am trezit înapoi în Evul Mediu. Pentru că ANAF a reuşit cu o singură mişcare să reintroducă dregătoria stolnicului.

Ce e o dregătorie? Este sistemul de administrare a Curţii Domneşti în Ţara Românească şi Moldova. Boierii cu funcţie erau denumiţi dregători. Un fel de miniştri şi secretari de stat de pe vremea aia.

Ce făcea stolnicul? Avea grijă de masa domnitorului, superviza bucătarii şi, în anumite cazuri, gusta din mâncarea pe care urma să o mănânce voievodul, ca să se asigure că nu e otrăvită.

Desigur, existau şi aghiotanţi pentru stolnic.

Subalternii acestuia în țările române, vtoristolnici și tretistolnici, serveau pe domn la mesele obișnuite, iar stolniceii, unii la curte, alții prin sate, strângeau dijmă din peștele prins în Dunăre și în bălți.

Deci ştirea ar fi cam asta: ANAF trimite stolniceii să guste din torturile poporului ca să vadă cât zahăr au şi să încaseze dijmă. Cât era dijma? 10%, că de-aia îi zicea dijmă, a 10-a parte dintr-o cantitate produsă.

Desigur, nu suntem chiar atât de înapoiaţi, am ajuns mai spre 1700, în epoca în care tributul era la modă, pentru că vorba aia, cu bani poţi cumpăra orice.

Vă rog să admiraţi cum Chat GPT s-a gândit că e normal să bage şi nişte cai într-o imagine cu un festin la care par să participe toţi voievozii din Europa de Est.

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu