Au fost alegeri parlamentare în Slovacia zilele trecute, a câștigat un partid pro-rus. Au votat aproape 70% dintre slovaci, un record în ultimii 20 de ani.
Ce mi se pare îngrijorător este procentul cu care a câștigat partidul lui Robert Fico: 23.3%.
Cu 90% din circumscripţiile de vot raportate la alegerile de sâmbătă, partidul SMER al lui Fico conducea cu 23,3% din voturi. Partidul liberal Slovacia Progresistă (PS) urmează cu 17%, iar partidul HLAS, care ar putea deveni pivotul pentru formarea următorului guvern, este al treilea cu 15,43%.
Sursa
Situația este complicată și în Polonia, unde urmează să aibă loc alegeri în următoarele săptămâni.
În România, sondajul INSCOP arată cum partidele parlamentare nu reușesc să strângă mai mult de două treimi din voturi pentru candidatul de la președinție. Deci 33% dintre românii cu intenție de vot l-ar prefera pe altul.
Fragmentarea asta este îngrijorătoare, ne arată cât de mult ne-am depărtat unii de ceilalți. Ceea ce înseamnă că vom găsi tot mai greu consensul.
În mod ironic, statele din Uniunea Europeană sunt tot mai dezbinate. Și între ele, și în interior.
Fără să intrăm în teorii ale conspirației, un stat fragmentat este un stat vulnerabil.
4 comentarii. Leave new
Zilele trecute am revazut o scena cu Kevin Spacey in rolul lui Frank Underwood:
„Welcome to the death of the age of reason, there is no right or wrong, not anymore. There is only being in – and then being out.”
Fragmentarea nu este de loc un lucru rau, un partid care se apropie/atinge 50% este mult mai periculos pentru democratie.
Apropo de Romania, slide-ul tau se refera la prezidentiale, la parlamentare cifrele arata ceva mai bine (un procent mai mare de electorat va fi reprezentat in parlament).
Despre dezbinare – clasa politica s-a tot indepartat de nevoile electoratului iar social media a oferit o platforma disproportionat de mare unor minoritati extrem de vocale (aici intra orice de la anti-vaccinisti la miscarea woke). Asta a dus la crearea de bule, fapt care combinat cu individualismul dus la extrem stimulat de societatea ultimilor 10-15 ani a dus la destramarea coeziunii sociale.
Ba din contră, aș zice ca o fragmentare mai mare ajută la o reprezentare mai buna a multitudinii de opinii ale publicului. Da, e mai grea luarea unei decizii, dar macar sunt luate in considerare mai multe păreri.
Ai un partid care are 60-70% si face absolut ce vrea. Schimbă legile după cum vrea. Nu îl oprești decat cu revolte stradale.
Partide cu 60% n-am avut în ultimii 25 de ani. Dar e o diferență foarte mare între un partid de 23% și unul de 33-35%. În plus, varianta cu 23%, 17%, 11%, 10%, 8, 7, 6, 5, 5 este extrem de păguboasă.
Mai multe păreri pot exista și cadrul aceluiași partid.