in Casual stuff

Cum obții stimulentul pentru constituirea familiilor (2023)

Răspunsul pe scurt este că nu-l obții.

Varianta lungă a poveștii este ușor enervantă, ca să nu zic frustrantă de-a binelea.

Centrul pentru Tineret al Municipiului București acordă de câțiva ani un bonus de 1500 de lei pentru tinerii căsătoriți, cu câteva condiții. Trebuie ca cel puțin unul dintre soți să aibă sub 35 de ani, să fie ambii la prima căsătorie, implicit să nu mai fi luat ajutorul (sau stimulentul, cum vreți să-i spuneți), să nu aibă datorii la stat. E o inițiativă a Gabrielei Firea, de pe vremea în care era primar. Nicușor Dan zice că e o pomană nejustificată.

S-au căsătorit mai mulți prieteni în ultimii ani, dar nu s-au mobilizat să-și rezolve actele în timp util și au pierdut banii. Sau cel puțin așa credeau ei.

Pentru că dau suficiente taxe la stat, mi-am dorit foarte mult să nu las ocazia asta să-mi scape, așa că am făcut din depunerea dosarului o prioritate.

Dosarul trebuie să conțină buletinele celor doi soți (asta implică și schimbarea rapidă de buletin a soției), certificate fiscale care să arate că nu au datorii, certificatul de căsătorie, o cerere tip, acordul de date personale și un extras de cont.

După căsătoria civilă am primit un pont de la cineva de la starea civilă, care ne-a zis să o programăm rapid pe Antonia pentru schimbarea buletinului pentru că la sectorul 4 e aglomerație mare. Am prins loc la vreo 3 săptămâni de la căsătorie. Tot 3 săptămâni a durat și buletinul, ceea ce ne-a dus în ziua 41 de la căsătorie, foarte aproape de termenul limită de 45 de zile.

Norocul a fost că ambele certificate fiscale s-au rezolvat online, în aceeași zi în care am trimis cererea. Astfel încât am reușit să depun dosarul complet, să primesc confirmarea și să aflu că banii vor veni cândva între mâine și Paștele Cailor, pentru că Primarul Capitalei a sistat plățile pentru această ”pomană” din octombrie 2020.

Mi-ar fi plăcut să știu acest amănunt încă de când am intrat pe siteul CTMB să caut documentele necesare, poate că nu mă mai agitam atât. Cu siguranță nu pierdeam niciun ban, așa cum au crezut prietenii care nu s-au agitat să depună actele alea.

2 comentarii. Leave new

  • Cred ca stimulentul ar trebui sa fie un program national cu bani de la guvern, nu doar in Bucuresti cu bani de la Primarie. Primaria ar trebui sa faca alte chestii cu banii.

    Răspunde
    • Mi se pare stupid acest termen de depunere a actelor. La fel e si cand ti se naste un copil – 30 zile la dispozitie ca sa depui actele pt acel stimulent de 2500 lei. La primul am depus si am primit banii. La al doilea au fost ceva probleme cu nasterea si s-a prelungit sederea in spital a copilului si mamei, iar dupa externare n-a stat nimeni sa caute ce acte trebuie stranse si depuse. Ne-am amintit despre „pomana” asta la vreo 35 zile de la nasterea copilului si am zis pas. Acum incerc sa ma mobilizez sa constitui dosarul pt alocatie. Sper sa nu uit dosarul cu șină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu