Am pregătit niște articole despre cele câteva spectacole pe care le-am văzut la FITS 2022, nu voiam să treacă momentul fără să aștern aici amintirile respective; le voi publica în următoarele zile.

Cum sună Macbeth în limba sardă, jucat exclusiv de o distribuție de bărbați? Răspunsul pe scurt ar fi ”Excelent!”.

FITS este genul de festival care aduce niște spectacole pe care n-ai avea cum să le vezi altfel, așa cum este și acest Macbettu imaginat de Alessandro Serra și a sa Sardegna Teatro and Compagnia Teatropersona. Limba sardă e considerată a fi cea mai conservatoare limbă romanică și e vorbită de vreo 2 milioane de italieni din zona Sardiniei.

Și cu toate astea de ce să faci un spectacol după Shakespeare în limba sardă? Ba mai mult, cum să distribui doar bărbați pe un text care are multe personaje feminine?

E foarte amuzant acest Macbettu, iar uneori nici nu ai nevoie de titrare, fiind destule momente cu pantomimă și onomatopee. În același timp e un spectacol care emană o forță aparte, un umor de situație și alte elemente deloc specifice dramei lui Shakespeare.

A fost unul dintre acele spectacole la care am ajuns la a doua reprezentație după ce am auzit numai cuvinte de laudă de la cei care o văzuseră pe prima. Mai ales că a fost ultima reprezentație dintotdeauna pentru acest spectacol, ceea ce mi se pare atât de frumos. Să alegi să închei drumul unui spectacol la un festival de talia FITS-ului cred că a fost special și pentru protagoniști.

Până una alta notez mental numele lui Alessandro Serra și sper să-l mai văd prin programul de la FITS în următorii ani, e genul de regizor care îți rămâne în cap după ce i-ai văzut un spectacol.

Foto: Ovidiu Matiu, FITS 2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu