Wrexham AFC este o echipă de fotbal din liga a V-a britanică, numită National League. Wrexham are începând cu anul ăsta serial documentar pe Disney+ și e chiar mișto. Cum a ajuns o echipă total necunoscută din Țara Galilor să devină celebră în toată lumea? Printr-un noroc uriaș: Ryan Reynolds și Rob McElhenney (tot actor, mult mai puțin cunoscut) au cumpărat Wrexham AFC și și-au propus să o ducă în Premier League la un moment dat în viața asta.

Serialul e foarte mișto dacă sunteți interesați de Premier League (ok, de fotbalul englez în general) și de business. Sigur că e și cu fotbal, dar preponderent e vorba de sports business, despre provocările unei echipe mici, despre cum influențează echipele de fotbal viața unei comunități locale din UK. Mi-au confirmat mai mulți prieteni care locuiesc pe-acolo, echipa locală e sfântă pentru britanici, așa că moralul tuturor depinde de rezultatele echipei: dacă pierde e depresie totală, la victorii e sărbătoare stropită cu mult alcool.

Welcome to Wrexham e făcut din perspectiva americană, așa că explică multe lucruri pentru publicul de acolo, mai puțin familiarizat cu soccer-ul. Iar americanii au început deja să viziteze Wrexham, seduși de povestea clublui mic.

E interesant de văzut cum niște oameni cu foarte mulți bani (mai ales Reynolds) și o viziune clară (mai ales McElhenney) pot construi o echipă competitivă. 

Potențialul pentru serial e mare, în special dacă reușesc să promoveze în acest sezon. Ar fi interesant de urmărit traseul unei echipe pe parcursul a 10-15 ani până în Premier League (dacă vor reuși să ajungă acolo). E similar cu ce se întâmplă în Sunderland ‘Til I Die, doar că la un nivel mult mai mic. Wrexham activează în National League, care e ultima divizie profesionistă (cu fotbaliști plătiți să facă doar asta). Lucrurile sunt foarte departe de ce se întâmplă în Premier League sau alte campionate puternice, așa că băieții ăștia duc niște vieți absolut normale, cu salarii de 2-3000 de lire pe lună. Evident, după ce își se încheie carierele sunt nevoiți să-și găsească un job nou, de cele mai multe ori într-un domeniu diferit.

E interesant și din perspectivă sociologică, pentru că vezi cum trăiesc englezii de rând. Mixul ăsta cu partea de business, americanii bogați, englezii săraci și construirea unei echipe de fotbal mi se pare foarte tare, păcat că apare doar un episod pe săptămână. Bonus, Ryan Reynolds e funny, ca de obicei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu