Aţi văzut First Team: Juventus? Fix aşa este şi documentarul despre Sunderland, doar că invers. Adică scoţi partea cu succesul, scoţi victoriile la limită, scoţi bucuria fanilor, scoţi discursurile motivaţionale ale jucătorilor şi te alegi cu povestea unui club mic din Anglia, care trece prin cea mai mare criză din ultimii 30 de ani.

Documentarul este foarte interesant din multe puncte de vedere. În primul rând, e povestea sezonului trecut, care a fost unul memorabil pentru fanii lui Sunderland. Nu în sensul bun, dar tot memorabil. 

Puţin context: Sunderland e o echipă mică, cam de subsolul clasamentului în Premier League. Ca orice echipă mică cu istoric bogat în prima ligă a Angliei, are pretenţii de mare echipă cu tradiţie, dar adevărul e că fudulia suporterilor din Nord-Estul Angliei este nefondată. În 2017 au avut un sezon foarte prost şi au retrogradat în Championship, liga a doua din Anglia. Aici începe documentarul Netflix, care probabil că a fost gândit să urmărească drumul unei echipe înapoi în Premier League. 

Cred că asta au vrut cei de la Netflix să surprindă, cu tot cu o poveste despre un oraş sărac, muncitoresc, în care totul se învârte în jurul echipei de fotbal. Însă Sunderland a avut un sezon mizerabil, a terminat pe ultimul loc campionatul şi a retrogradat în League One (a treia ligă din Anglia), pentru a doua oară în istoria de 130 de ani a clubului.

Ce e interesant e că, spre deosebire de documentarul axat pe Juventus, aici camerele de filmat au avut mai mult acces la momente importante. Pentru cei care sunt curioşi cum funcţionează un club de fotbal din Anglia, poţi afla cum e gândită o strategie de transferuri, de ce nu dau randament anumiţi jucători (în general cei care nu-şi doresc să fie la echipă), de unde vin banii şi cât contează sprijinul suporterilor.

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu