in Recomandări, Teatru

Spectacole de teatru pe care să le vezi în 2019

Foto: Adi Bulboacă (Pădurea Spânzuraţilor)

Probabil că v-aţi propus şi voi, la fel ca mine, să citiţi mai mult în 2019, să mergeţi mai mult la teatru şi, în general, să faceţi şi alte chestii dincolo de umplut stomacul şi privit ecrane. 

Aşa că s-ar putea să vă ajute o listă de recomandări cu spectacole pe care să le vedeţi în 2019. Recomandările sunt preponderent în Bucureşti, însă s-ar putea ca unele să fie invitate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, care are loc între 14 şi 23 iunie anul acesta.

Ca să vă fie mai uşor, am dat linkuri către Teatral.ro, un site care include programele tuturor teatrelor din Bucureşti. Dacă vă logaţi cu Google sau Facebook, puteţi să daţi follow spectacolelor care vă interesează, astfel că veţi primi pe mail de fiecare dată când apar reprezentaţii noi. Mie mi se pare foarte util.

Ce-am văzut deja şi vă recomand

Tatăl meu, preotul – se joacă la Apollo 111 de mai bine de un an, însă mă bucur că am văzut spectacolul ăsta abia acum câteva săptămâni. Pe scurt, e vorba de un fiu de preot care trebuie să le spună părinţilor că e homosexual fix în plină campanie de strângere de semnături a Coaliţiei pentru Familie. Mă bucur că am văzut spectacolul după Referendum, altfel aş fi plecat plin de spume din sală. Foarte bine scrisă piesa de Gabriel Sandu (care mi-a fost coleg de clasă în liceu), surprinde excelent discursul ambelor tabere. Nu ştiu exact când se mai joacă, dar ar fi bine să vă grăbiţi şi să-l vedeţi până în vară.

Tot ce-i minunat în lume – un one-woman-show excelent cu Denisa Nicolae pe un text de Duncan MacMillan. Am văzut spectacolul chiar la primele reprezentaţii şi nu-mi dau seama de ce n-am scris despre el până acum. E genul ăla bun de spectacol interactiv, în urma căruia pleci cu un nod în gât şi cu un zâmbet pe faţă. Se joacă la unteatru pe 18 şi 25 ianuarie şi cred că încă mai găsiţi bilete. În perioada asta textul mai e montat şi la Point, cu Florin Piersic Jr. sub numele „O mie de motive”, sunt tare curios cum a ieşit şi varianta aceea, aşa că am pus-o pe lista mea pentru 2019.

Minunata lume nouă – un spectacol pe care l-am văzut recent şi care se joacă la Excelsior. Este un spectacol pentru adolescenţi, pentru că aşa s-a poziţionat Teatrul Excelsior în ultimii ani, însă mi-a plăcut mult. Cred că mi s-ar fi părut WOW dacă îl vedeam în liceu. Plus că s-au băgat bani mulţi în producţie, universul SF în care se desfăşoară acţiunea arată extrem de bine. După ce vedeţi spectacolul probabil că veţi dori să citiţi şi cartea scrisă de Aldous Huxley în 1932. Singura problemă e că mi s-a părut puţin cam lung.

O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii – un spectacol despre care am mai scris şi care încă se joacă la TNB. Merită să-l vedeţi, în special pentru cum joacă Ciprian Nicula. Următoarea reprezentaţie e pe 12 ianuarie.

Bucureşti. Instalaţie umană – un spectacol pe care l-am văzut prima oară la FITS. Ilinca Manolache, Ciprian Nicula, Ada Galeş şi mulţi alţi actori tineri care arată Bucureştiul actual aşa cum e el. Încă se mai joacă la ARCUB din când în când, daţi un follow şi poate îl prindeţi.

La asta se adaugă spectacole de la Teatrul Radu Stanca din Sibiu: Faust, Metamorfoze, Antisocial, #minor, Moroi.

Ce am eu pe listă

Carousel – am luat deja bilete pentru 24 ianuarie, mai e o reprezentaţie pe 25 ianuarie, însă nu ştiu dacă mai sunt bilete. E spectacolul despre care Vlad Ivanov a zis că reprezintă una dintre cele mai intense provocări din viaţa de actor. Multă lume l-a lăudat, însă până acum am fost leneş şi nu m-am mobilizat să-l văd.

Ivanov – alt text clasic pus în scenă la Bulandra. Cu o grămadă de actori mari, de la Rebengiuc, la Vlad Ivanov, Marius Manole, Mirela Oprişor şi mulţi alţii. 

Vestul singuratic – Florin Piersic Jr., Vlad Zamfirescu şi Andi Vasluianu. Am ratat de vreo 3 ori spectacolul ăsta, ba pe la FITS, ba pe la Ideo Ideis. Anul ăsta sper să-l prind, se joacă la Nottara pe 17 ianuarie.

Taximetrişti – un spectacol destul de nou, semnat de Bogdan Th. Olteanu, cu Alexandru Ion, Maria Popistaşu, Victoria Răileanu şi mulţi alţii. Se joacă la Apollo 111 în stagiunea asta. 

O mie de motive – Point (e pe lângă Grădina Icoanei), Florin Piersic Jr. Daţi un follow pe Teatral şi vedeţi când mai apar reprezentaţii, din păcate se joacă destul de rar.

Pădurea spânzuraţilor – cel mai nou spectacol al lui Radu Afrim, pus în scenă la TNB. Se vrea a fi şi un spectacol ce marchează centenarul, Am prins bilete la reprezentaţia de pe 12 ianuarie, sâmbăta la ora 11:00. Ceea ce s-ar putea să fie un avantaj, având în vedere că spectacolul are 3 ore jumate cu pauză. Măcar la ora 11:00 n-are cum să mă ia somnul 😀 

Omul cel bun din Seciuan – alt spectacol mare de la Bulandra pe care nu l-am văzut încă. La momentul în care a apărut n-am prins bilete, apoi am avut alte priorităţi. Rodica Mandache, Vlad Ivanov, Daniela Nane, Ana Ularu, Alexandra Fasolă şi mulţi alţii. Se joacă pe 30 ianuarie.  

Coada – da, n-am văzut spectacolul ăsta nici până acum. Rezolv problema în 2019. 

Alte recomandări? Lista mea e deschisă, sunt convins că sunt multe alte spectacole interesante de care am uitat.

9 comentarii. Leave new

 • Romeo & Julieta la Tnb
  Fugarii la Odeon
  Coriolanus la Bulandra
  Sunetul muzicii la Opera comica pt copii
  Cabaret noir la Teatreli

  Un Richard al III lea cu dubla distributie exceptionala care va avea premiera in primavara la Comedie
  We will rock you la Sala Palatului in aprilie

  Răspunde
 • O mie de motive chiar dacă m-am dus mai mult târât la spectacol a fost destul de bun, este o poveste naivă dar care îți dă o stare de bine.
  Cred că am fost de vreo trei ori la Point, mi-a plăcut de fiecare dată.

  Pădurea spânzuraților o am și eu pe listă, am prins bilete tot sâmbătă la 11:00, dar în 26. Nu am fost niciodată la ore atât de matinale la teatru 🙂

  Am văzut de curând „Regele moare” la TNB, mi-a plăcut. Și am mai văzut Maitreyi foarte interesant interpretat la Palatul Copiilor (se mai joacă în februarie).

  Cum e la unteatru? Am văzut niște spectacole pe acolo, dar evit să intru în clădiri care par șubrede de ceva timp.

  Răspunde
 • Merci pt articolul asta, m-ai facut sa-mi iau un bilet la teatru. 🙂

  Răspunde
 • Cool! La ce? 🙂

  Răspunde
 • 8 femei, https://new.nottara.ro/?sid=152 . Sper sa fie fain! Am umblat din click in click pe Teatral (mi-ar fi placut sa stiu de site-ul asta mai demult :)) ) si asa am ajuns la piesa asta. Se joaca maine seara. Am mai gasit cateva interesante, doar ca erau peste 1-2 luni si eu ma entuziasmasem prea tare si n-am vrut sa astept mai mult de o saptamana, haha!

  Răspunde
 • Pe langa piesa de comedie “Dineu cu prosti” pe care cred ca a vazut-o toata lumea, as mai adauga inca doua piese pe care le-am savurat si le mai gasesc pe net sa fac referire la ele.

  http://teatruldearta.ro/programari/omul-care-manca-lumea/

  http://www.tnb.ro/ro/dumnezeu-se-imbraca-de-la-second-hand

  Răspunde
 • […] una alta, le mulțumesc lui Alex Ciucă și Marianei Iosif pentru inspirație (dă click pe numele lor pentru mai multe propuneri de […]

  Răspunde
 • CARMEN DANIELA
  mai 3, 2019 3:23 pm

  merita vazute:
  AMADEUS – TEATRUL METROPOLIS, l-am vazut de 2 ori..e genial
  TITANIC VALS – teatrul Metropolis
  LIVADA CU VISINI – METROPOLIS
  EFECTUL RAZELOR GAMMA ASUPRA CRAITELOR LUNATICE – TEATRUL METROPOLIS
  ROMEO SI JULIETA – METROPOLIS
  PERETELE – METROPOLIS
  HAMLET – METROPOLIS
  COLIVIA CU NEBUNE – METROPOLIS
  O INTAMPLARE CIUDATA CU UN CAINE LA MIEZUL NOPTII – NATIONAL
  CAROUSEL – BULANDRA
  LA PULCE – COMEDIE
  FIERARII – COMEDIE
  TARTUFFE – METROPOLIS
  FILARMONICA DE COMEDIE – COMEDIE (GENIAL)
  in general tot ce e sub indrumarea lui Victor Ioan Frunza
  ZBOR DEASUPRA UNUI CUIB DE CUCI – WOWW…TEATRUL METROPOLIS
  CARPATHIAN GARDEN (se juca la Godot, fantastic)

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu