Foto: Adi Bulboacă (Pădurea Spânzuraţilor)

Probabil că v-aţi propus şi voi, la fel ca mine, să citiţi mai mult în 2019, să mergeţi mai mult la teatru şi, în general, să faceţi şi alte chestii dincolo de umplut stomacul şi privit ecrane. 

Aşa că s-ar putea să vă ajute o listă de recomandări cu spectacole pe care să le vedeţi în 2019. Recomandările sunt preponderent în Bucureşti, însă s-ar putea ca unele să fie invitate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, care are loc între 14 şi 23 iunie anul acesta.

Ca să vă fie mai uşor, am dat linkuri către Teatral.ro, un site care include programele tuturor teatrelor din Bucureşti. Dacă vă logaţi cu Google sau Facebook, puteţi să daţi follow spectacolelor care vă interesează, astfel că veţi primi pe mail de fiecare dată când apar reprezentaţii noi. Mie mi se pare foarte util.

Ce-am văzut deja şi vă recomand

Tatăl meu, preotul – se joacă la Apollo 111 de mai bine de un an, însă mă bucur că am văzut spectacolul ăsta abia acum câteva săptămâni. Pe scurt, e vorba de un fiu de preot care trebuie să le spună părinţilor că e homosexual fix în plină campanie de strângere de semnături a Coaliţiei pentru Familie. Mă bucur că am văzut spectacolul după Referendum, altfel aş fi plecat plin de spume din sală. Foarte bine scrisă piesa de Gabriel Sandu (care mi-a fost coleg de clasă în liceu), surprinde excelent discursul ambelor tabere. Nu ştiu exact când se mai joacă, dar ar fi bine să vă grăbiţi şi să-l vedeţi până în vară.

Tot ce-i minunat în lume – un one-woman-show excelent cu Denisa Nicolae pe un text de Duncan MacMillan. Am văzut spectacolul chiar la primele reprezentaţii şi nu-mi dau seama de ce n-am scris despre el până acum. E genul ăla bun de spectacol interactiv, în urma căruia pleci cu un nod în gât şi cu un zâmbet pe faţă. Se joacă la unteatru pe 18 şi 25 ianuarie şi cred că încă mai găsiţi bilete. În perioada asta textul mai e montat şi la Point, cu Florin Piersic Jr. sub numele “O mie de motive”, sunt tare curios cum a ieşit şi varianta aceea, aşa că am pus-o pe lista mea pentru 2019.

Minunata lume nouă – un spectacol pe care l-am văzut recent şi care se joacă la Excelsior. Este un spectacol pentru adolescenţi, pentru că aşa s-a poziţionat Teatrul Excelsior în ultimii ani, însă mi-a plăcut mult. Cred că mi s-ar fi părut WOW dacă îl vedeam în liceu. Plus că s-au băgat bani mulţi în producţie, universul SF în care se desfăşoară acţiunea arată extrem de bine. După ce vedeţi spectacolul probabil că veţi dori să citiţi şi cartea scrisă de Aldous Huxley în 1932. Singura problemă e că mi s-a părut puţin cam lung.

O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii – un spectacol despre care am mai scris şi care încă se joacă la TNB. Merită să-l vedeţi, în special pentru cum joacă Ciprian Nicula. Următoarea reprezentaţie e pe 12 ianuarie.

Bucureşti. Instalaţie umană – un spectacol pe care l-am văzut prima oară la FITS. Ilinca Manolache, Ciprian Nicula, Ada Galeş şi mulţi alţi actori tineri care arată Bucureştiul actual aşa cum e el. Încă se mai joacă la ARCUB din când în când, daţi un follow şi poate îl prindeţi.

La asta se adaugă spectacole de la Teatrul Radu Stanca din Sibiu: Faust, Metamorfoze, Antisocial, #minor, Moroi.

Ce am eu pe listă

Carousel – am luat deja bilete pentru 24 ianuarie, mai e o reprezentaţie pe 25 ianuarie, însă nu ştiu dacă mai sunt bilete. E spectacolul despre care Vlad Ivanov a zis că reprezintă una dintre cele mai intense provocări din viaţa de actor. Multă lume l-a lăudat, însă până acum am fost leneş şi nu m-am mobilizat să-l văd.

Ivanov – alt text clasic pus în scenă la Bulandra. Cu o grămadă de actori mari, de la Rebengiuc, la Vlad Ivanov, Marius Manole, Mirela Oprişor şi mulţi alţii. 

Vestul singuratic – Florin Piersic Jr., Vlad Zamfirescu şi Andi Vasluianu. Am ratat de vreo 3 ori spectacolul ăsta, ba pe la FITS, ba pe la Ideo Ideis. Anul ăsta sper să-l prind, se joacă la Nottara pe 17 ianuarie.

Taximetrişti – un spectacol destul de nou, semnat de Bogdan Th. Olteanu, cu Alexandru Ion, Maria Popistaşu, Victoria Răileanu şi mulţi alţii. Se joacă la Apollo 111 în stagiunea asta. 

O mie de motive – Point (e pe lângă Grădina Icoanei), Florin Piersic Jr. Daţi un follow pe Teatral şi vedeţi când mai apar reprezentaţii, din păcate se joacă destul de rar.

Pădurea spânzuraţilor – cel mai nou spectacol al lui Radu Afrim, pus în scenă la TNB. Se vrea a fi şi un spectacol ce marchează centenarul, Am prins bilete la reprezentaţia de pe 12 ianuarie, sâmbăta la ora 11:00. Ceea ce s-ar putea să fie un avantaj, având în vedere că spectacolul are 3 ore jumate cu pauză. Măcar la ora 11:00 n-are cum să mă ia somnul 😀 

Omul cel bun din Seciuan – alt spectacol mare de la Bulandra pe care nu l-am văzut încă. La momentul în care a apărut n-am prins bilete, apoi am avut alte priorităţi. Rodica Mandache, Vlad Ivanov, Daniela Nane, Ana Ularu, Alexandra Fasolă şi mulţi alţii. Se joacă pe 30 ianuarie.  

Coada – da, n-am văzut spectacolul ăsta nici până acum. Rezolv problema în 2019. 

Alte recomandări? Lista mea e deschisă, sunt convins că sunt multe alte spectacole interesante de care am uitat.