Sau cel puţin aşa sper eu

În ultimele luni am fost mai conectat cu tot ce înseamnă serviciile de curierat din România şi am început să înţeleg că lucrurile sunt suficient de complicate încât să nu existe o rezolvare facilă.

Ştiu, aţi avut probleme cu firma X, care e cea mai praf, şi pe care aţi vrea să n-o mai nimeriţi niciodată. Iar în loc de “X” puteţi pune cam orice nume al unei firme de curierat din România, că peste tot sunt ceva probleme.

E chiar amuzant să lucrezi cu mai multe shopuri online care au ceva volume şi care livrează prin firme diferite. Şi să observi cum într-o parte lumea înjură firma A şi promite că va boicota magazinul până când nu se trece la firma B, în timp ce la alt magazin online povestea e fix pe dos.

Adevărul e că nu firma contează, ci curierul. Iar aici situaţia e cât se poate de gri, în sensul că sunt zone şi zone. Poţi nimeri într-o zonă în care curierul nu-şi dă interesul, aşa că poate să scrie pe el şi Royal Mail, că nu-ţi mai pasă prea mult.

Ce sper eu să se întâmple în 2019 este să se dezvolte cât mai mult dulapurile. Lockere, Easy Box, puteţi să le ziceţi cum vreţi. E vorba de acele dulapuri securizate în care curierul merge şi lasă mai multe comenzi în acelaşi timp, urmând ca beneficiarii să vină şi să le ridice când au chef şi timp.

eMAG a lansat recent Easy Box, iar planul e ca în 2019 să le treacă sub brandul SameDay şi să le ofere şi altor clienţi SameDay.

DPD testează serviciul DPD Collect, însă mai au ceva de lucru la el din câte am înţeles, momentan sunt în faza de testare.

FAN Courier au şi ei un proiect pilot numit eBOX, cu 10 dulapuri în Bucureşti. La care se mai adaugă reţeaua CollectPoint, cu care au un parteneriat.

Nu ştiu de Urgent Cargus dacă au ceva lansat, însă probabil că au şi ei planuri.

Acest tip de serviciu ar putea rezolva foarte multe probleme de care se lovesc oamenii în relaţia cu firmele de curierat. Toate cazurile alea în care nu ştii dacă vine comanda când eşti acasă sau la serviciu, toate cazurile alea în care nu vrei să plăteşti până nu-ţi vine comanda (cele mai multe lockere au sau vor avea în curând opţiunea de plată cu cardul la ridicare). Plus că scapi de situaţiile în care ai un curier nebun pe zonă de la o anumită firmă. Nu zic că am păţit, dar mi-ar plăcea să am un box de la Urgent Cargus pe lângă birou :))

Momentan suntem în punctul în care firmele de curierat se roagă de magazinele online să testeze acest serviciu, iar magazinele se roagă de firme să extindă reţeaua ca să se justifice nişte implementări complexe în siteuri. Poate că eMAG va reuşi să seteze trendul, iar aceste boxuri vor deveni o obişnuinţă, sau poate că la finalul anului vom constata că avem tot câteva zeci de lockere prin Bucureşti şi alte 2-3 oraşe mari din ţară, iar românii preferă să se plângă că a venit curierul fix când nu erau ei la adresă.