in All Sports

Tocmai s-a încheiat a doua semifinală a turneului WTA de la Auckland. E un turneu pregătitor pentru primul Grand Slam al anului, un prilej bun pentru jucătoare să-şi intre în ritm după pauza dintre sezoane.

Surpriza acestui turneu se numeşte Bianca Andreescu şi a învins-o în două seturi pe Su-Wei Hsieh (taiwaneza care a scos-o pe Simona Halep de la Wimbledon anul trecut). Până în semifinală Andreescu a mai trecut de Venus Williams în sferturi şi Caroline Wozniacki în optimi. Le-am mai învins şi pe Timeea Babos şi Laura Siegemund, jucând şi 3 tururi de calificări.

Cu o victorie în finală, împotriva Juliei Goerges, tânăra tenismenă poate ajunge pe locul 90 WTA, însă chiar dacă nu câştigă, va fi foarte aproape de top 100, unde va intra cu siguranţă în 2019. Jocul ei arată excelent şi pare să găsească răspunsuri pentru cele mai dificile provocări ale unor adversare cu experienţă.

Ceea ce nu ştie Bianca Andreescu încă e că în săptămâna asta nu doar că a atras atenţia tuturor iubitorilor tenisului, dar a intrat automat şi în patrimoniul României, fie că vrea sau nu. Bianca s-a născut în Canada, într-o familie de emigranţi români, şi a ales să joace sub steagul Canadei (ţară a cărei cetăţean este). 

Cu toate astea, în ultima săptămână toate ştirile sportive au început cu succesele ei, la meciurile de pe DigiSport am auzit cam din 5 în 5 minute despre originile ei române, iar toată presa din România nu mai conteneşte s-o laude şi să găsească poveşti prin care s-o lege de ţara noastră.

Ba că a început tenisul în România, într-o vacanţă la bunici, la Piteşti, ba că idolul ei e Simona Halep. Cel mai mult mi-a plăcut comentatorul de la DigiSport, care preciza de fiecare dată „jucătoarea de origine română care a ales să joace sub culorile Canadei„, de parcă s-a gândit fata asta puţin şi a zis „Ştiţi ce? Hai că o să joc sub steagul Canadei, că îmi place mai mult imnul lor!”.

Nu, oameni buni, Bianca Andreescu nu a ales Canada, părinţii ei au avut o oportunitate şi au ales să plece din ţara în care s-au născut. Bianca Andreescu nu avea nicio altă variantă, fata asta a fost sprijinită de Federaţia Canadiană de Tenis pentru a obţine rezultatele pe care le are. România n-are absolut niciun merit în toată povestea asta, aşa că nu există niciun motiv pentru care ar trebui să ne treacă prin cap că e „de-a noastră”. De data asta nu mai putem să ne însuşim succesele unei sportive doar pentru că ne e conaţională, pentru că nu este.

În tribune flutură steagurile Canadei pentru Bianca, iar mulţumirile ei merg către Federaţia de acolo şi fanii canadieni, aşa cum e normal. Sigur, o să vedem în curând şi steagurile României fluturând, o să i se adreseze în curând şi întrebări legate de originile ei, iar atunci Bianca ar face bine să nu ne dezamăgească şi să răspundă ceea ce vrem să auzim. O ţară întreagă din sud-estul Europei se bazează pe ea!

Foto via

2 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu