Primarul sectorului 6 a anunțat un proiect pilot de fluidizare a traficului de lângă o școală. E un proiect pe care îl testează și Primăria sectorului 2, tot cu o singură școală, urmând să extindă ideea asta dacă funcționează.

Traficul în jurul școlilor este paralizat de două ori pe zi, dimineața și la prânz, când părinții își aduc copiii până în buza școlii, parchează unde apucă și se duc repede să-și lase odrasla fix în fața porții, eventual chiar în interior, de frică să nu pățească ceva.

De ce fac părinții chestia asta e o altă discuție și probabil că răspunsurile la o astfel de întrebare ar putea varia de la ”e benzina prea ieftină” sau ”nu se dau amenzi” până la ”am luat-o razna cu protejarea copiilor” sau ”a luat-o lumea razna în general”.

Soluția este o bandă cu sens unic de ”drop-off”, în care intri, lași copilul în 5 secunde, apoi este preluat de paznicul școlii și intră pe poartă în siguranță. Au numit sistemul ”Kiss and ride”.

Pentru că era vacanță și aveam timp liber, m-am apucat să citesc comentariile, unde știam sigur că voi avea parte de entertainment gratuit. Și am avut dreptate, desigur.

Avem românul cu treabă fix în sensul invers și care e nemulțumit de cum s-a implementat ideea. 

Avem românul care propune primarului din sectorul 6 să rezolve problema construind grădinițe și școli în zonele limitrofe Bucureștiului astfel încât să nu mai vină părinții cu mașinile la școală!

Avem românul care se plânge că numele e în engleză și nu s-a ales ceva românesc.

Avem românul care propune să se verifice vizele de flotant! Că asta va ajuta traficul unor copii deja înscriși, care vin cu mașina de la distanță, verificarea vizelor de flotant și eventual concedierea secretarelor care au permis înscrierea acum 2-3-5 ani.

Și, preferatul meu, românul care propune autobuze școlare. Nu glumesc, e o doamnă care asta a propus în comentarii, să ia primăria autobuze și să culeagă copiii cu autobuzul. De unde? De oriunde ar fi ei, desigur. Din Prelungirea Ghencea, Domnești, Bragadiru, ce contează? Să se facă!

Oamenii ăștia s-au uitat prea mult la filme americane, altfel nu-mi explic de unde sunt ideile astea.

8 comentarii. Leave new

  • Cristian BANU
    ianuarie 5, 2023 9:33 am

    La un moment dat implementase Firea chestia asta cu autobuze școlare și începuse să funcționeze. Erau două linii cu care mă intersectam zilnic în drum spre birou, una venea din cartierul Latin spre „centrul” cartierului Drumul Taberei, și una era în Rahova. Cred că erau vreo 10 linii. Între timp linia aia din Latin a devenit „regulată”.

    Răspunde
    • Aia din Rahova e 327 si e absolut inutila. Nu ia nimeni autobuzul ala. Se plimba gol si se cheltuiesc niste bani aiurea.

  • De dragul discuției, ce ar fi rău în autobuze școlare?🤔

    Întrebare pe bune.

    Răspunde
    • Nu este un model care să poată fi implementat în Bucureşti.

      Problema 1: două ture cu ore diferite de începere. Ai clasele care încep la 8, apoi sunt unele care încep la 11, la 12, la 13, uneori la 14. Câte ture face autobuzul ăla? Pe ce traseu?
      Problema 2: cât de departe mergi să aduci copii?
      Problema 3: unde stă autobuzul (înmulţeşte cu 2 autobuze x 274 de scoli şi licee) între momentul în care vin copiii şi cel în care încep să plece?
      Problema 4: cine plăteşte aproape 600 de autobuze?

      Şi aşa mai departe. La americani ai suburbii şi nişte trasee clare până la şcoala din apropiere. Să zicem un autobuz care să ia copiii şi să-i ducă la şcoala din Cosmopolis. Sau şcoala din Otopeni. Şi aşa mai departe. Dar Bucureştiul are transport în comun, de ce să dublăm acest serviciu?

    • Nu e dublarea transportului in comun. Autobuzele scolare circula doar cu elevi. Cu RATB trebuie sa circule si parintii dus intors.

  • La orice scoala din zona centrala/mediana (ca astea sunt aglomerate) sunt 2 categorii de elevi: cei care chiar locuiesc in zona aia deci vin pe jos si cei care si-au cumparat vize de flotant si locuiesc in alte zone, Bucuresti sau comune limitrofe din diverse motive (scoala buna, parinti cu serviciu in zona, etc).
    Autobuze: nu au cum sa functioneze ca sunt prea dispersati cei care nu sunt din zona.
    Banda de dropoff: La lasarea la scoala e simplu si rapid, coboara din masina si intra in scoala. La plecare e adevarata problema ca sunt toti parcati pe unde apuca cu 10-20 minute inainte ca nu poti fi prea precis cu traficul din oras. Deci nici asta nu prea merge.
    In orice situatie traficul e dat de masinile care aduc/iau copiii prin tot orasul nu de ala de pe straduta scolii.
    Poate eliminarea vizelor de flotant si mers doar pe buletin, desi am dubii pentru ca ar discrimina o parte din familiile care nu au buletin desi locuiesc in zona vs altii care isi vor cumpara buletin in loc de viza.
    Verificari mai stricte pe vize: vise.

    Răspunde
    • A 3-a varianta e cresterea calitatii invatamantului la scolile nedorite pentru a deveni dorite si constructia de scoli/gradinite in zonele unde ele nu exista. Mai bine rezolvam cauza decat efectul. E foarte natural ca oamenii sa-si doreasca sa-si duca copii la scolile mai bune. Daca si cea din cartier ar fi decenta nu s-ar chinui cu atatea artificii.

    • Da, de acord, dar câți oameni tineri ai auzit tu să vrea să devină profesori sau educatori? Că de aici pornește problema. Nu ai oameni din care să alegi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu