Acum ceva timp am avut la test un ceas Garmin epix gen 2, vârful de gamă de la producătorul american cunoscut la noi mai mult pentru ceasuri și alte accesorii pentru sport.
Dincolo de asta, Garmin are o gamă destul de largă de produse, unele destinate aviației, altele pentru zona maritimă (chartplottere pentru pescari, de exemplu), o gamă întreagă de dispozitive pentru elicoptere, camere auto și sisteme de navigație.
Eu folosesc de câțiva ani un Garmin Fenix 3 HR, pe care îl port la alergare și prin concediu. E un ceas masiv, super rezistent, care are și câteva funcții de smartwatch (pot să citesc pe el notificări, pot să văd cum e vremea, să răspund sumar la diferite mesaje etc.). Desigur, Fenix 3 HR rămâne un ceas de sport, cu toate funcțiile de bază pentru asta. Poți înregistra alergări, poți înregistra sesiuni de înot în bazin sau în ”open waters”, poți înregistra antrenamente de cycling, ba chiar și partide de golf. Are hărți care pot fi încărcate, funcție de TrackBack, busolă, altimetru, barometru. Și toate astea pe un ceas lansat în ianuarie 2016!
Aș zice că Fenix 3 HR e un ceas de sport excelent, cu câteva funcții smart. E excelent la treaba asta și cred că nu era nimic mai bun în acel interval de preț la vremea respectivă (în jur de 1500 de lei, dacă îmi aduc aminte bine).
De cealaltă parte a plajei de ofertă stau ceasurile smart de la branduri precum Samsung, Huawei sau chiar și Apple, pe care eu le consider mai degrabă ceasuri smart cu niște funcții de sport.
Garmin nu stătea așa bine la zona de smartwatch până acum câțiva ani, nu era chiar ceasul pe care să îl porți zi de zi dacă nu făceai sport constant.
Și-apoi am descoperit Garmin epix, o bijuterie care costă cât un telefon bun, dar pe care Garmin a reușit să-l aducă la standardele de azi în ceea ce privește funcțiile smart. epix e un smartwatch cu funcții pentru sport, acoperă cu brio ambele tipuri de nevoi (sport și daily usage). Plus o baterie mai mult decât decentă!
Pe lângă asta, m-au mai impresionat câteva lucruri pe care le notez mai jos. Cu mențiunea că am făcut constant comparație cu Fenix 3HR, un model totuși cu 6 ani mai vechi. În materie de tehnologie probabil că e ca și cum aș compara o Dacia Super Nova cu ultimul model de Duster, de aici și entuziasmul meu.
Ecran
epix are un ecran AMOLED de 33 de milimetri, cu o rezoluție de 416×416 pixeli. Fenix 3HR avea 218×218 pixeli, cu ecran transreflectiv. În traducere liberă: ecranul de la epix se vede foarte bine, intensitatea culorilor e apropiată de cea a unui telefon, în timp ce Fenix 3HR se vede destul de șters. Sigur că asta s-a văzut în performanța bateriei, însă nu atât de mult pe cât m-aș fi așteptat. Sau cât s-ar fi simțit în urmă cu câțiva ani. Revin mai jos pe tema bateriei.
Finisaje
Aici mi se pare că au făcut o treabă excelentă oamenii de la Garmin. Fenix 3HR era un ceas butucănos. Țeapăn, bun de luat la munci fizice, prin curte sau pe la cățărări, dar prea mare. Cureaua era dintr-un silicon destul de rigid, toate plasticele la fel.
epix e mult mai delicat, finuț chiar. Are un aspect elegant, comparabil cu modelele de la Apple. Mi-a plăcut atât de mult cureaua din silicon încât mi-am comandat și eu pentru 3HR ceva similar. Și chiar s-a simțit diferența, parcă îmi plăcea mai mult ceasul (și m-am despărțit mai ușor de epix). Împreună cu un skin elegant, epix poate chiar să fie purtat și în contexte de business. M-a dus cu gândul la ce voia să fie Vector Watch, dacă îl mai ține minte cineva.
Notificări
Cred că în materie de notificări sunt cele mai mari progrese. Totul se vede bine, e ușor de citit și accesat, iar notificările audio transmise în căști sunt aur curat. Spun asta pentru că le-am folosit în timpul unei curse oficiale și au fost super utile. La fiecare kilometru încheiat ți se zice media pe kilometru, astfel încât să nu mai stai cu nasul în ceas mereu. Funcția asta e destul de standard pe ceasurile ”moderne”, dar 3HR nu o avea și mi s-a părut un upgrade foarte mișto.
Baterie
Oficial, epix are o baterie care ține până la 16 zile. Realist vorbind, cu toate funcțiile activate și cu ecranul la o luminozitate destul de mare, ține în jur de o săptămână. Să încarci ceasul o dată la 7 zile? Yes, please!
Nu prea are sens să compar cu 3HR, unde încărcam ceasul când îmi aduceam aminte. E drept că nici nu-l foloseam prea des, cu epix am stat multe zile la mână fără pauză. Probabil că în folosire intensă Fenix 3HR venea cu vreo 9-10 zile de baterie, mai ales dacă nu înregistrai prea multe activități sportive. De-asta spuneam că raportul dintre luminozitate și baterie este excelent la epix.
Wallet
Pe epix poți să-ți adaugi cardurile și să plătești prin Garmin Pay. N-aș fi crezut că o să mă prindă atât de tare opțiunea asta, dar iată-mă. Știți oamenii ăia ciudați care plătesc cu ceasul? Am intrat în categoria aia și eu după ce am testat-o cu epix.
Muzică direct pe telefon
Altă chestie mișto e că poți să descarci direct din contul Spotify un playlist și să asculți muzică direct de pe ceas. Conectezi direct căștile și lași telefonul acasă. Spațiul total e de 16 GB (sau 32 de GB pentru ediția Saphire), dar fișierele audio sunt super comprimate, așa că puteți descărca incredibil de multe melodii. Câteva mii probabil.
Concluzii
Garmin epix Gen 2 e un ceas de sport excelent, o bijuterie cu funcții smart. Mi se pare că generația asta de ceasuri de la Garmin a reușit să păstreze toate lucrurile bune din sport și să aducă la același nivel și funcțiile smart. Desigur, prețul e pe măsură. În momentul ăsta e 4000 de lei și n-a scăzut sub 3500 de lei pe parcursul ultimului an. E multă tehnologie înghesuită într-un ceas mic, așa că se justifică prețul din punctul meu de vedere.
Dacă l-aș lua acum, probabil că 3-4 ani n-aș mai schimba ceasul, deci vorbim de aproximativ 1000 de lei pe an.
Altă variantă ar fi să verificați ofertele de la generația actuală de Fenix, care a ajuns la numărul 7. Ecranul nu e AMOLED, e tot un MIP (ca la Fenix 3HR), însă celelalte upgrade-uri au ajuns și pe Fenix 7.
Alte foto: