Accidentul feroviar din Grecia mi-a adus aminte de o dilemă pe care o am de mulți ani în legătură cu căile ferate: nu înțeleg de ce continuăm să folosim în multe zone câte un singur tronson pentru ambele sensuri.
Din câte am observat de-a lungul anilor, accidentele feroviare se produc în momentul în care cineva încurcă o planificare, schimbă un macaz greșit sau încurcă o direcție și două trenuri se întâlnesc față în față, la viteze de peste 100 de kilometri pe oră. Aici ar fi intrat o glumiță despre numărul mic de accidente din România cauzat de vitezele foarte mici cu care merge CFR.
În UE am găsit niște statistici care vorbesc de 1500 de accidente grave, ceea ce înseamnă că au fost și victime. Poate că nu vorbim de mii de morți în total, însă fiecare accident de amploare provoacă moartea a câteva zeci de oameni (cum e cazul situației din Grecia), iar la asta se adaugă pierderi materiale. Sunt mult mai multe trenuri marfare care se ciocnesc, fără pierderi de vieți omenești, dar cu bani irosiți aiurea.
Iar în cazul ăsta n-ar fi mai simplu să lucrăm la dublarea șinelor de cale ferată? Să avem în mai multe zone sens dublu, astfel încât să dispară măcar riscul de ciocnire frontală?
Sigur că sunt costuri mai mari, inclusiv de întreținere, însă n-ar fi un preț mic de plătit pentru a salva viețile unor oameni? Ca să nu mai spun de banii economisiți dacă scade dramatic numărul de accidente.
Fotografia e făcută de Adi Bulboacă acum câțiva ani, când a avut un proiect legat de trenuri.
5 comentarii. Leave new
Pe magistrale din ce imi amintesc toate sunt duble, dar la cf nu e ca pe autostrada 🙂
Problema e ca sunt mai multe… dar in principal starea fizica a infrastructurii (calea, poduri, podete -in afara de ce e recent modernizat, majoritatea trebuia demult inlocuit; etc); de aici si limitari: de viteza, de tonaj.
Si asa incepi sa faci balet cu firul 1/2 si incep alte probleme cu semnalizarea care si ea in mare parte e ramasa in trecut… plus unii se apuca sa fure elemente.
Mai exista si factorul uman, insa in general sunt profesionisti chiar daca multa lume are in minte cate o ruda ceferist care e betivu familiei.
Pacat ca in Ro nu s-a investit mai mult in acesti 30+ ani in domeniul feroviar.
Calea ferată nu e ca şoseaua. Simplul fapt că sunt două fire ale căii (sau 3 sau n) nu înseamnă că pe un fir merge trenul doar într-o direcţie şi pe celălalt doar în cealaltă. Sunt destule situaţii în care pe o linie dublă poţi întâlni 2 trenuri care merg în aceeaşi direcţie, adică trenul mai ,,iute” îl depăşeşte pe cel mai lent (de regulă marfar ori regio) între staţiile A şi B, ca să nu mai trebuiască să ţii trenul lent în staţia A până trece IR-ul.
Semnalizarea noastră ,,din trecut” permite din câteva butoane blocarea sensului pe un fir… dacă firul e liber şi tu ai făcut parcurs pe firul din stânga de la staţia A la B, ăla de la B nu mai are cum să facă parcurs în sens opus pe acelaşi fir până nu i-a sosit trenul sau nu s-a răzgândit A. Plus că IDM din gară nu face parcursul de capul lui, există un operator la Regulatorul de Circulaţie (RC) care aprobă toate parcursurile înainte şi fără al cărui acord nu poţi să faci nimic. Şi mai sunt şi alte redundanţe, de exemplu la noi ca să scoţi tren din gară cu semnal pe roşu e musai să-l opreşti înainte de semnal şi să îi înmânezi mecanicului ordin scris de depăşire a semnalului pe roşu.
A, da, şi la noi când îţi trece trenul de la A la B, staţia A dă telefon la B şi anunţă că a trimis trenul, iar B îi confirmă că a înţeles. Deci încă o redundanţă, încă o posibilitate de a identifica o îndrumare greşită de tren.
În schimb, grecul i-a dat prin staţie mecanicului ,,Pleacă pe roşu şi mergi mai departe” şi ăla a plecat. IDM în mod sigur nu a verificat parcursul, nu a vorbit cu operatorul RC şi nici nu i-a sunat pe ăia de la staţia următoare să le spună că vine trenul, că ăia i-ar fi zis ,,Băăă, vezi că am şi eu tren spre tine”, caz în care s-ar fi dat prin staţie indicaţii de frânare de urgenţă ambilor mecanici.
Bine, acum trebuie văzut ce instrucţii şi proceduri au grecii, dacă nu prevăd verificări suplimentare, înseamnă că vina o are cine a făcut procedura, nu IDM. Toate aceste lucruri se vor regăsi în raportul de investigare, care va fi public, dar probabil va dura ceva.
Mulțumim de explicatii!
@Dr2005 unde mai e lumea de pe forum.trenuri?
@alexul mai e lume activă pe forumul Metrou Ușor sau Tram Club