O discuție recentă cu cineva care face niște lucruri super interesante mi-a adus aminte că unii oameni nu doar că nu comunică, dar nici nu încearcă să comunice.
Persoana respectivă îmi povestea că are proiectele X și Y și ar vrea să ajungă la cât mai multă lume, însă nu știe cum. Ok, și ai încercat de-a lungul anilor să le scrii unor oameni cu vizibilitate, să le spui despre ceea ce faci? Nu încercase.
Mi se pare foarte greșit că bloggerii, influencerii și toate categoriile astea cu priză la public primesc toate tâmpeniile de informații (zilnic sunt multe mailuri în care cineva încearcă să obțină ceva de la tine), iar lucrurile cu adevărat interesante nu sunt comunicate. De ce? Uneori pentru că omul care le face nu are curajul să dea un mail, alteori pentru că agenția cu care lucrează pornește de la premisa că nu va obține nimic gratuit.
Din punctul meu de vedere sunt trei categorii de situații: cele în care subiectul e atât de interesant încât vrei să scrii despre el și gratuit, că oricum ai fi făcut-o și dacă nu te anunța nimeni despre asta; situațiile în care primești bani pentru ceva, dar oricum ai fi abordat subiectul într-o formă sau alta; și situațiile în care poate că nu era fix subiectul pe care îl căutai, dar pentru suma potrivită îl abordezi. Și în ultima categorie limita diferă de la individ la individ. De-aia vedeți la unii pariuri, suplimente nutritive, MLMuri, crypto exchangeuri și alte țepe, că acolo e limita lor. Pentru suma potrivită bifează și asta.
Dar revenind la prima categorie, aia free, rămân la părerea că oamenii de PR au datoria să încerce să prezinte un potențial subiect. Influencerul decide dacă e ceva suficient de interesant. Sigur că treaba asta merge mai bine la bloggeri, unde are și omul ăla un minim interes: dacă postarea e chiar newsworthy poți să faci trafic cu ea, care mai departe ajunge să se vadă pe TopBlog.ro și te promovează în clasament. Ideea asta merge și la youtuberi, mai puțin la influencerițele de Instagram, că nu indexează nimeni story-urile alea care dispar după o zi și oricum nu-i pasă nimănui.
Așa că ideea de bază e să comunicați, poate că veți avea surprize plăcute.
1 comentariu. Leave new
uiți situația în care agenția are datorii morale peste tot, și nu se poate lipi de nimeni fără bani. știi tu, genul de “ajută-ne pe moca acum și când e campanie avem noi grijă să te omitem pe tine și să o facem cu ăia care nu au scris moca”.