Puţine idei, că am stat puţin anul ăsta, am prins doar prezentarea lui Cabral în sală, apoi am mai socializat cu feţele cunoscute.

  • A lipsit Cristina Bazavan cu interviurile ei aspiraţionale, din motive de sănătate din câte am înţeles. Manafu s-a descurcat bine şi a fost inspirat cu aducerea lui Cabral.
  • Au fost doi bloggeri în tot panelul de la Webstock, Cabral (da, mai scrie pe blog!) şi Cismaru, care a vorbit de fapt din partea Penny.
  • Mai puţini oameni decât anul trecut, cumva s-a revenit la nişte dimensiuni decente, parcă în 2022 a fost prea multă lume.
  • Am râs, a fost mișto ce-a zis Cabral, dar mi-a dat și un sentiment nasol. E 2023 și noi încă vorbim aceleași lucruri de acum 10 ani, încă ne preocupă aceleași probleme. Un brand mic vrea să ceară ajutor moca și influencerii mari și răi nu-l bagă în seamă. Cabral a răspuns foarte elegant, a zis că nu-i plac brandurile mari care cer mocangeli, dar ajută cât poate branduri mici. Însă realitatea e că bloggerii/influencerii nu sunt pe post de ajutor social. N-ar trebui să fie așa, nu vă bazați că o să vă ajute dacă scrie Gigel de voi. Chiar și dacă acel Gigel este Cabral din Berceni. Nu-ți scoate Cabral business-ul din faliment dacă ai ajuns singur acolo, altele sunt problemele și nu se pot rezolva cu o postare pe blog.
  • Încă vin oameni din afara Bucureștiului să participe la eveniment, ceea ce e mișto că ne aducem aminte de ce tineri eram și ce băute făceam. Cam atât, nu există un alt scop. Networkingul de azi se face doar între influenceri care mai apoi nu interacționează. Brandurile nu caută să cunoască influenceri la conferințe cum e Webstock, acum researchul se face direct pe Insta, pe TikTok, în platformele care indexează așa ceva. Mă uitam la unii oameni care așteaptă de ani buni în anticamera blogosferei, sperând să intre și ei în camera celor cool, unde se dau campanii și bani. Numai că cei cool nu prea mai sunt în camera aia, au dispărut vreo 3 pereți și a rămas doar ăla cu ușa. În spatele ușii așteaptă diferiți oameni să li se deschidă și să fie invitați înăuntru.
  • Pe vremuri era mișto interacțiunea pentru că făceam cu toții parte din comunitățile celorlați. Acum fiecare e cu comunitatea lui, mai vedem ce punem pe Facebook sau Instagram, dar nu consumăm constant contentul altora. De-aia relația e mai mult bazată pe ce a fost odată.
  • Premiile. Am văzut că a dispărut Personalitatea anului, asta după ce au fost ani la rând în care câștigătorii s-au fâsâit în timp record. S-a rupt blestemul, gata. 
  • Premiile au fost, sunt și vor fi relevante pentru agenții și clienții lor. Premiile individuale pentru influenceri sunt o chestie absolut inutilă, bună doar pentru ego. N-o să primească nimeni campanii mai multe doar pentru că a luat un premiu. Orice premiu, nu e vorba doar de Webstock. Mai sunteți în 2008 să vă puneți badge cu ”Cel mai bun blog la RoBlogFest”? 
  • Pentru clienți e important să raporteze ”performanță” cu premiile astea. Se aprobă bugete, se dau bonusuri, merge treaba. Notorietatea nu crește cu un premiu, la fel cum nici nu poți crește fee-ul cu 25% doar pentru că ai câștigat ceva. Și dacă n-au nicio miză de ce să ne agităm? Pentru orgoliu?
  • S-ar fi cerut anul ăsta o dezbatere despre marcarea publicității, cu adus oameni de la Global să ne explice cum de s-au mobilizat ei să marcheze, cu branduri care marchează *era o oportunitate bună și pentru Vodafone, care cere marcarea de mulți ani*.
  • Webstock rămâne un loc bun să te vezi cu oameni din generația noastră, deși evenimentul nu mai e relevant pentru noi și nici noi nu mai suntem relevanți pentru eveniment. 
  • Let it go, Webstock e un eveniment reușit și fără bloggeri și blogosferă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu