Zilele astea se desfășoară Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, ediția cu numărul 30. Ne ocupăm și în acest an de comunicarea festivalului, alături de Ruxandra, Antonia și alți oameni care ne ajută în cadrul unei echipe mici și voioase.
Scriu acum câteva vorbe despre campania de comunicare de anul ăsta pentru că sigur n-o să reușesc în altă zi, iar după FITS cine știe ce mai apare în program. Atenție, se va lăsa cu niște informații de culise.
Tema din acest an e Miracol/Wonder, o temă stabilită de conducerea FITS, pe care echipa de comunicare se pliază. Obiectivul principal este să comunicăm diversitatea FITS, un Festival dedicat artelor spectacolului, nu doar teatrului. Scopul nostru este să ducem mai departe mesajul că FITS nu e un festival elitist, ci o sărbătoare care oferă o diversitate de spectacole, evenimente potrivite pentru orice vârstă și orice gusturi.
Anul trecut am comunicat diversitatea FITS în raport cu tema (Frumusețe) prin conceptul-umbrelă #găseșteFrumusețe. Și ne-am străduit să transmitem că găsești frumusețe la tot pasul în FITS, fie că e vorba de dans contemporan, spectacole de stradă, concerte cu trupe cunoscute de la radio și multe-multe altele. Am făcut asta prin proiectul Beautypedia și prin multe alte tactici.
Anul acesta am vrut ca oamenii să știe că teatrul, dansul, muzica și toți cei care vin la Sibiu să asiste sunt #ParteDinMiracol. Pentru că ce se întâmplă la Sibiu de 30 de ani încoace este un adevărat miracol, dacă stăm să ne gândim ce resurse avea Sibiul în 1993-1994.
Am avut ocazia să trec prin întreaga arhivă de caiete program de la FITS și am refăcut în minte un parcurs extraordinar pe care l-au avut oamenii ăștia. Cum s-au informat din cărți și prin participări la festivaluri, cum au descoperit spectacole din albume și relatări ale altor oameni, cum au făcut selecții întregi fără internet, fără multe mijloace video, prin scrisori și telefoane, într-un Sibiu cenușiu, de la începutul anilor ’90. Ăsta e Miracolul din punctul meu de vedere.
Sigur că nici azi nu e ușor să faci un festival de dimensiunile FITS, să atragi parteneri comerciali, să găsești metode prin care 6-7 bănci să accepte să sponsorizeze împreună. Însă este mult mai simplu să comunici, să descoperi, să vezi multele trupe care au apărut.
Și, că veni vorba, sponsorii sunt #ParteDinMiracol pentru că susțin cu entuziasm FITS, acordă în fiecare an un vot de încredere lui Constantin Chiriac și echipei lui.
Desigur, publicul este #ParteDinMiracol, fie că plătește pentru bilete la spectacolele din săli, fie că plătește cu aplauze și timp petrecut pe pietonala Nicolae Bălcescu sau în Piața Mare, Piața Mică și toate celelalte spații outdoor în care se întâmplă FITS.
Revenind la obiectivul principal, acela de a comunica diversitatea FITS, una dintre abordările pe care le are FITS de mulți ani este să aleagă invitați din diferite medii (dacă vreți, din diverse bule) pe care să-i introducă în atmosfera asta specială de la Sibiu. Asta nu e o chestie pe care am inventat-o noi, dar care are sens și pe care o susțin cu tărie.
Indiferent de persoanele care s-au ocupat de comunicarea FITS, abordarea asta s-a păstrat, pentru că existe mai multe paliere de comunicare a Festivalului.
FITS are o bună relație cu criticii de teatru, care sunt prezenți an de an la Sibiu, are parteneriate atât cu presa locală, cât și cu cea națională, TVR este de foarte mult timp co-producător și susține cu materiale ample pentru mai multe canale din grup. Din online există un mix de bloggeri și influenceri menit să bifeze mai multe direcții de comunicare. Avem oameni cu familii care acoperă dimensiunea kids-friendly, avem oameni interesați de dimensiunea educațională (Platforma de cercetare doctorală, Festivalul Universităților de teatru etc.), avem publicitari, vedete de radio și influenceri care nu au nicio legătură cu FITS la prima vedere.
Eu, unul, sunt printre cei care nu scriau prea mult despre teatru în urmă cu 12 ani, când am ajuns prima oară la Festival. Am venit la recomandarea Ruxandrei și am rămas uimit de ce se întâmplă aici. Am revenit an de an, fără excepție, chiar și atunci când nu am fost invitat oficial. Uneori am stat 2-3 zile, alteori am reușit să stau 10 zile, uneori cu 4 spectacole pe zi.
N-am fost mereu de acord cu toți oamenii invitați, m-am întrebat și eu uneori ce caută cutare la FITS? Azi știu că e o abordare greșită, bazată pe o preconcepție. Nu există oameni care să fie nepotriviți pentru FITS, doar oameni care duc mesajul mai departe și oameni care nu-l duc. Ăsta ar trebui să fie singurul criteriu după care să ne ghidăm.
Așa cum am mai spus-o, obiectivul meu este să le arăt oamenilor ce se întâmplă la FITS cu speranța că vor reveni în anii următori. De multe ori s-a întâmplat asta.
Nu contează că e vorba de invitați oficiali ai FITS sau invitați ai sponsorilor, pentru că trebuie să înțelegem și asta, că unii sponsori își aduc la FITS propria listă de influenceri, cu obiective clare de a comunica implicarea brandului lor la FITS.
Cred că indiferent de cât și cum vorbim despre FITS, e important să ducem mai departe mesajele și să stârnim curiozitatea oamenilor. Anul viitor poate că vor veni la spectacolele de stradă. Următorul an poate că vor intra și în săli. Și pe termen lung vor rămâne alături de FITS.
Foto: Nicolae Gligor