in Teatru

FITS 2024 are loc între 21 şi 30 iunie: Program şi bilete

S-au pus în vânzare acum câteva săptămâni biletele pentru cea de-a 31-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Sibiu. Ediția din acest an are loc între 21 și 30 iunie, iar tema este Prietenie.

Dacă vă pasionează subiectul, presupun că urmăriţi deja conturile de social media sau newsletterul FITS, unde continuăm să comunicăm şi anul acesta. 

E o ediţie cu adevărat specială, s-au aliniat multe planete şi vin mai multe nume cunoscute publicului larg decât la ediţia aniversară de 30 de ani. Aşa funcţionează domeniul ăsta al evenimentelor cu artişti mari, depinzi de programul lor.

FITS a ajuns la nivelul la care aduce nume uriaşe, dar asta înseamnă uneori promisiuni făcute pentru următorii 2-3 ani. Apar proiecte pentru oamenii respectivi, aşa că se mai amână prezenţele. În ultimii 3 ani au fost discuţii şi cu alte nume uriaşe, erau confirmări, dar s-au schimbat planurile. Sigur că e o dezamăgire, dar înveţi că orice invitat, indiferent de calibrul lui, este confirmat cu adevărat abia în momentul în care păşeşte în Sibiu. E o discuţie în sine asta.

Cine vine anul acesta? John Malkovich, Tim Robbins, Mikhail Baryshnikov, Isabelle Adjani, Neil LaBute. Astea sunt numele de care sigur aţi auzit. Dar mai vin şi Pippo Delbono, Susanne Kennedy, Jon Fosse. Plus sute de alţi artişti români şi străini. Cred că este cea mai bună selecţie din ultimii 10 ani de FITS.

Ce aș vrea să văd:

În singurătatea câmpurilor de bumbac – cu John Malkovich şi Ingeborga Dapkūnaitė. Spectacolul se joacă pe 26, 27 şi 28 iunie şi este deja sold-out. E unul dintre highlight-urile ediţiei din acest an.

Afrodita şi eliberarea lumii – The Actor’s Gang, trupa lui Tim Robbins. Nişte oameni care fac teatru cu bucurie, într-o încercare de a recrea ideea veche a trupelor de teatru itinerante. E regizat de Tim Robbins, dar nu ăsta e singurul motiv pentru care merită văzut spectacolul. E un spectacol în premieră mondială.

Circ în stil african – o companie de circ extrem de apreciată, care vine cu un spectacol inspirat din cultura Guineei. Pe 28 şi 29 iunie.

(Cât se poate de) Goală puşcă – e un spectacol care te scoate din zona de confort, fără să forţeze prea tare limitele. Se joacă la Teatrul Gong pe 27 şi 28 iunie.

Trezirea – un spectacol semnat de Pippo Delbono, o altă premieră mondială la FITS. Mereu m-au impresionat spectacolele lui, aşa că am aşteptări mari de tot. Se joacă pe 21 şi 22 iunie.

Ce vă recomand:

Concertul de deschidere şi concertul de închidere susţinute de Corul Madrigal. Deschiderea este la Muzeul de Istorie, iar închiderea este pe lacul Muzeului Astra. O să fie două momente super speciale.

La câţiva oameni distanţă de tine – spectacolul semnat de Radu Afrim, care se joacă la TNB. E excelent că o să-l vadă mai multă lume din ţară.

10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia – e un spectacol care se joacă la Teatrul din Constanţa, semnat de Gabriel Sandu. Am auzit că e foarte bun şi vreau să-l văd şi eu.

Balena – e povestea cu care Brendan Fraser a luat Oscarul anul trecut şi care avea la bază un spectacol de pe Brodway dacă îmi aduc aminte bine. E o montare şi la Bucureşti, în regia lui Andrei Huţuleac.

Pe sibfest.ro găsiţi toate detaliile.

1 comentariu. Leave new

  • Ooooh, așteptăm de mult articolul acesta:)
    Am luat bilete la spectacolul care se joacă în București cu Ofelia Popii și Ciprian Scurtea. Sunt foarte curioasă de interacțiunea lor profesională

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu