in Casual stuff

O să ajungem să luăm bătaie pentru că vrem să zburăm

Cred că suntem la un pas de momentul în care oamenii vor primi pedepse cu închisoarea sau bătăi pentru că au cumpărat bilete de avion. Și nu mă gândesc aici la vreo dictatură ecologistă, ci la ceea ce se întâmplă cu companiile aeriene și overbookingul care mi se pare că a scăpat total de sub control în ultimii ani.

Povestea cu pasagerul dat jos cu forța din Oslo pentru că nu mai avea loc în avion mi se pare absolut oribilă. Presupun că au chemat poliția pentru că omul a făcut scandal, dar poți să-l condamni? Un om de 60 de ani care poate că voia să ajungă acasă, poate avea nevoie să ajungă acasă, la vreo programare medicală, vreo intervenție, cine știe. Poate că nu mai avea medicamente pentru zilele următoare.

Pur și simplu n-a fost suficient de rapid încât să se urce în avion și să se așeze pe scaun. Pentru că e clar că nici însoțitoarele de bord nu au numărat bine din moment ce omul a ajuns să urce în avion.

Probabil că vor ajunge companiile aeriene să-și angajeze niște bodyguards care să îi scoată cu forța pe pasagerii care comentează prea mult când li se anulează biletul de avion pe loc. Eventual să-i dea și o bătaie bună. Acum adică vrei să și zbori cu biletul ăla pe care l-ai cumpărat? Bine că ne-ai dat banii, mai departe faci ce îți spunem noi, zbori când avem locuri, nu când vrei tu.

Și chestia asta nu se va regla până când nu vor interveni autoritățile care reglementează companiile aeriene. Ați avut pe 3 zboruri consecutiv overbooking cu probleme? Nasol, ruta suspendată 2 săptămâni. Le dați banii înapoi oamenilor și la reluare vă verificăm din nou. Continuați cu caterinca asta? Extindem și pe alte rute.

Și tot așa până când se potolesc. Oricum prețurile au urcat extrem de mult, iar serviciile sunt tot mai proaste.

*Da, știu, că poza e cu un RyanAir, n-am zburat decât o singură dată cu Wizz, dar nici Ryan nu sunt mult mai răsăriți.

5 comentarii. Leave new

 • Zbor cu Ryanair de mai multe ori pe an de vreo 15 ani. Niciodata nu am vazut cu ochii mei vreun calator ramas pe afara pe motiv de overbooking. Pe alte motive am mai vazut (n-avea actele in regula, era geanta prea mare si n-a vrut sa plateasca supra-taxa) dar nu pentru overbooking. Poate s-o intampla pe undeva dar eu in cele cateva zeci de zboruri cu Ryanair nu am vazut.

  Răspunde
 • Deobicei nu vezi overbooking-ul deoarece e la check-in sau la boarding atunci se prezinta situatia, iar tu acolo dupa ce iti faci formalitatile nu mai stai sa vezi ce se intampla cu urmatorii.
  Si companiile de linie fac overbooking, tind sa cred ca in spate au niste statistici cu prezenta la boarding.
  Pe de alta parte daca nu de grabesti sa ajungi la destinatie, poti primi o compensatie ok.

  Răspunde
 • Nu se va schimba nimic, scrie clar cand iti cumperi biletul ce se poate intampla. La low cost mereu iti cumperi mizeria numita priority pass si nu te aleg pe tine sa ramai in afara avionului. La companiile clasice(de linie) primesti parca 200 de euro si rerutare relativ repede, inclusiv la concurenta lor.

  Răspunde
 • Zbor cu Lufthansa destul de des, la cateva saptamani/luni. Si, desi am platit si 700 eur pe un bilet dus-intors (2h de zbor), am fost lasat pe afara ca.. overbooking.
  Si am vazut si pe altii ramasi fara locuri, mai ales in ultima perioada. In trecut vedeam doar de sarbatori dar acum e ca la nebuni, superaglomerat in orice zi, orice ora.
  Asa ca la 50 eur sau cat costa la low-cost cred ca deja e ok daca ajungi sa zbori intr-un interval de 2 zile.
  Eu dau deja in mod curent 300-400 eur pe un bilet si am intarzieri obisnuite de 1-2h sau asteptat bagaje alte 1-2h.
  Cererea e imensa, uneori biletul ajunge la peste 900 eur. Si pare ca se cumpara, cu 1 saptamana inainte nu mai sunt locuri..

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu