Imediat după fluierul final al meciului dintre Liverpool şi Wolverhampton, Jurgen Klopp şi-a început ultima lecţie de leadership la echipa pe care a condus-o aproape 9 ani.

Scouserul german (expresie cu valenţe de harap alb), aşa cum a fost numit Klopp, a mers la vestiare, şi-a adunat tot staful, apoi a aşteptat pregătirea unui mic podium pe teren. I-a lăsat pe asistenţii săi să-şi primească aplauzele pentru tot ce au reuşit la club, apoi a păşit pentru ultima dată pe gazon în calitate de manager al LFC.

Şi a spus 3 lucruri extrem de importante: I am one of you now. Am devenit suporter la clubului şi voi continua să îl susţin toată viaţa.

Cineva a zis că v-am făcut să vă schimbaţi from doubters to believers dar nu e adevărat, eu v-am spus doar că trebuie să producem această transformare dacă vrem ca acest club să aibă succes din nou, voi aţi făcut restul. Voi sunteţi cei care aţi produs transformarea, v-aţi schimbat. 

Şi ca ultimă lecţie de management, Klopp a cerut fanilor lui Liverpool să-l susţină pe noul antrenor, Arne Slot, încă din primul minut, necondiţionat. Nu să aştepte primul gol sau primele succese. Ci să aibă încredere în el şi să îl susţină de la început. Ba mai mult, a început să cânte ceea ce ar trebui să fie imnul lui Arne Slot la Liverpool. Un moment care era al lui, un ultim discurs adresat fanilor, s-a transformat într-un vot de încredere pentru viitorul antrenor.

Dacă Jurgen Klopp a fost un Bill Shankly modern pentru Liverpool, tot ceea ce speră fanii acum este ca Arne Slot să fie un Bob Paisley modern (no pressure, Arne!). Pentru context: Bill Shankly este cel care a creat filosofia de campioni la Liverpool, cel care a promovat clubul în prima divizie, a câştigat 3 campionate şi (echivalentul de atunci al) Europa League. Însă abia succesorul său, Bob Paisley, a avut parte de marile succese. 6 campionate, 3 Champions League şi o Europa League pe parcursul a 9 ani. O echipă fantastică pe care a creat-o pe bazele puse de Shankly. Motiv pentru care Shankly este marele erou al lui Liverpool.

Poate că următorii antrenori ai lui Liverpool vor cuceri mai multe trofee decât Klopp. Germanul a câştigat „doar” un UCL, un campionat, o cupă a Angliei şi două Cupe ale Ligii, plus nişte supercupe. Însă ceea ce a reuşit în 9 ani la Liverpool este greu de exprimat în cuvinte. Nivelul la care a dus clubul, bătăliile pe care le-a avut cu marile cluburi din Anglia şi restul Europei, toate astea sunt imposibil de şters din memoria fanilor.

Carisma lui, modul în care a reuşit să se apropie de fani, de jucători şi de oamenii din club. Modul în care a spus lucrurile incomode. Influenţa lui în fotbal, nu doar în fotbalul englez. Sunt lucruri incredibile pe care le lasă în urmă. Mult mai importante decât cele 2-3 campionate pierdute la mustaţă, cele 2 finale UCL pierdute, sau finala Europa League. 

Merita Klopp să câştige mai mult? Cu siguranţă. Dar a câştigat inimile a milioane de oameni din întreaga lume, indiferent dacă sunt fani ai lui Liverpool sau măcar ai fotbalului în general. 

Klopp este primul super star din fotbal care s-a remarcat ca antrenor, nu ca jucător. Şi a făcut asta în era în care a crescut enorm de mult importanţa social media. A reuşit să se conecteze cu fanii prin toate canalele posibile şi în felul ăsta a devenit şi mai iubit de fani.

Însă abia acum începe ultimul mare test pentru Klopp, testul timpului. Rămâne de văzut dacă ceea ce a construit dispare odată cu el sau va dăinui. Îmi place să cred că vom avea parte de a doua variantă.

Thank you, Jurgen, for all the memories!

2 comentarii. Leave new

  • Cred, totusi, că primul care a reușit ca antrenor fără să fi fost jucător e Mourinho. Pe care eu îl detest. Pentru felul în care a jucau echipele lui și pentru caracter. Dar trofeele le-a luat. Chiar dacă , pe final, a îngropat tot ce a antrenat.

    Răspunde
    • De-aia am zis super star, nu antrenor de succes. Pentru că Klopp ar fi fost la fel de iubit în lumea întreagă şi fără să câştige trofee la Liverpool. El era deja foarte apreciat când a venit la Liverpool, dar ultimii 9 ani l-au dus la alt nivel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu