in Casual stuff

Civismul e cool! Chiar şi iarna!

UPDATE: Avem şi bannere, le găsiţi la finalul articolului.

Update 2: Ionuţ Oprea propune să ne strângem şi să dăm zăpada din jurul unui spital sau a unui azil de bătrâni. De asemenea, puteţi urmări pe Twitter #dămzăpada

Pentru că în casă e cald şi bine, avem destul timp să dezbatem problema „cine ar trebui să dea zăpadanoi sau Statul?„. Sincer, contează mai puţin. Pedelişti, Uselişti, portocalii, comunişti, moguli, baroni, toţi suntem sub acelaşi cer. Şi ne ninge.  Chiar dacă e treaba statului să-mi dea mie zăpada (să zicem că ar fi aşa) şi statul nu-şi face treaba, ce-o să fac? Pe câţi oameni îi poate ajuta armata? La câţi poate ajunge Becali? 

În weekend nişte oameni de bine au pornit cu ajutoare la sinistraţi, alţii au strâns să doneze. E foarte frumos şi mă bucur pentru ei, îi respect pentru eforturile pe care le fac. Dar ce-o să se întâmple data viitoare? Pentru că în continuare ninge. De câte ori vor mai putea veni convoaiele 4×4? Ce facem când se plictiseşte Becali? Stăm în case şi sperăm că va veni primăvara mai repede? Dar dacă anul viitor va fi aşa din decembrie? Rezistăm 3 luni sub zăpadă de-asta?

Sunt o grămadă de acţiuni civice organizate pe timp de vară. Strângem gunoaie, lecturăm în public, împărţim cărţi. Nu sunt de condamnat respectivele acţiuni, dar să ştiţi că activismul nu se face doar de la 20 de grade în sus. Spirit civic ar trebui să avem pe tot parcursul anului. Dar lumea e prea ocupată să-şi plângă lehamitea faţă de poporul român.

Şi-au făcut nişte ţărani potecă spre cârciumă? Nasol, dar nu-mi pasă, eu îmi apăr nevoile şi neamul, am dat zăpada din faţa blocului şi mi-am ajutat vecinii. Chiar nu mă afectează problemele astea, prefer să dau la lopată decât să le dezbat. Dacă am face toţi la fel, sigur problemele ar fi mai mici. Dar e şi asta o problemă. Civismul e pentru fraieri în viziunea noastră. „Să dea alţii la lopată, de ce să stau eu în frig?”. Nimeni nu-şi asumă rolul de educator. Şi dacă tot vrem să fim o forţă pe internetul românesc, propun să pornim noi o campanie prin care să transformăm civismul în ceva cool. Chiar şi iarna. Să se cheme… „Eu îmi dau zăpada din faţa casei!

Vă invit să scrieţi fiecare despre chestia asta şi să vă îndemnaţi cititorii să-şi dea singuri zăpada. Să o dea nu pentru că e normal sau anormal, ci pentru că altfel vom fi blocaţi în case cu toţii. După ce terminăm treaba ne putem răţoi cât vrem la autorităţi. O să revin şi cu nişte bannere în cursul zilei, cu „Eu îmi dau zăpada din faţa casei”, bannere la care puteţi pune link către posturile voastre, în care să explicaţi chiar voi de ce e cool să-ţi dai zăpada din faţa casei – sau măcar de ce e necesar. Dacă tot ne dăm influenceri, să încercăm cu paşi mici să educăm cititorul.

   

   

   

34 de comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu