În urmă cu câteva săptămâni, am trimis un mail într-o zi de vineri, foarte târziu, aproape de încheierea programului. Nu avea nicio miză, aşa că amânasem răspunsul în ziua respectivă. Câteva ore mai târziu, aproape de miezul nopţii, eram la cinema şi aşteptam să înceapă filmul. Am verificat atunci emailul şi tocmai primisem răspuns de la omul de PR cu care corespondasem. „Ce tare! Chiar şi la ora asta oamenii sunt gata să răspundă, trebuie să fie o adevărată încântare pentru şefii lor să vadă genul ăsta de devotament„. Asta mi-am zis şi uitat apoi întâmplarea.
Zilele trecute am citit despre iniţiativa celor de la Volkswagen, care au decis să oprească în afara programului de lucru serverul de email conectat la telefoanele mobile ale angajaţilor. Măsura e menită să-i ajute pe angajaţi să se concentreze pe odihnă şi dezvoltarea unei vieţi personale. Chiar dacă se spune că în era digitală e necesar să fii în permanenţă conectat, iată că cei de la Volkswagen consideră că e la fel de important şi necesar să fii odihnit şi binedispus. Deşi nu se aplică în toată compania, cred că e un prim pas important.
Despre The Fear of Missing Out am mai scris. Oamenii rămân în permanenţă conectaţi, şi în weekend, şi în concediu, de teamă să nu piardă ceva important. Recent, Universitatea din Worcester a publicat un studiu care arată că unii oameni au devenit absolut obsedaţi de verificarea permanentă a telefoanelor mobile şi au început să audă „vibraţii-fantomă”. Iar nivelul ridicat de stres care e provocat de telefoanele mobile le afectează şi randamentul de muncă.
Cred că în viitor vor exista tot mai multe companii care vor realiza că oamenii lor au nevoie să se deconecteze total de birou în momentul în care se încheie programul de lucru. Altfel vor exista tot mai mulţi oameni ajunşi la epuizare fizică şi psihică într-un ritm de lucru care creşte de la o zi la alta.
3 comentarii. Leave new
Eu sunt complet de acord cu asta. Oricat de important ar fi jobul pe care il ai, e foarte usor sa ajungi la etapa de burnout, in care pur si simplu nu mai poti gandi fiindca nu reusesti sa te mai relaxezi. Been there, done that, don’t want to do it again. De aceea incerc sa fiu cat mai eficienta in orele pe care le petrec la birou, ma straduiesc sa nu mai stau peste program si nu-mi mai verific mailul seara sau dimineata, inainte sa ajung la birou. Asa viata mea e mai linistita, iar eu sunt mai productiva atunci cand trebuie.
Depinde si de jobul fiecaruia, cred. La noi la club, fiind deschis non-stop, avem de multe ori de raspuns la intrebari in afara programului nostru de lucru de la birou, dar programul de munca al colegilor.
Saptamana trecuta, un client a sunat sambata la 2 dimineata sa-mi ceara o oferta! De atunci imi pun telefonul pe silent dupa ora 10 seara. Dar nu-l inchid, iar in weekend raspund mereu, chiar daca doar si pentru a le spune sa revina luni.
Am avut un angajator care trimitea email in mod frecvent in timpul noptii, adica ora doua, trei samd. Iti dai seama ce gandeau colegii sau chiar clientii cand vedeau mesaje trimise la ora aia.
Se spune ca Jack Welch, pe cand era CEO la GE, i-ar fi fi spus unui coleg care tot vroia sa dea buzna la el in birou sa-i semneze ceva, ca indiferent daca el semneaza hartia respectiva in 5 min sau peste o zi, GE va fi in acelasi loc.