Săptămâna trecută reţeaua socială Facebook a fost listată la bursă.  Evenimentul afectează atât utilizatorul obişnuit, cât şi brandurile prezente pe Facebook. Încă de la începutul anului americanii s-au axat pe reclame. Au apărut tot felul de noi spaţii, zona de conţinut urmează să fie umplută de reclame, totul e pregătit astfel încât Zuckerberg să facă bani.

Lucrurile sunt şi mai urgente după ce acţiunile Facebook au început s-o ia la vale. Ca să recapete încrederea investitorilor, Facebook trebuie să arate că face bani. Şi o să forţeze cât mai mult răbdarea utilizatorilor chiar cu riscul de a pierde o parte din ei. Până la urmă, 6-700 de milioane de utilizatori care înghit multe reclame sunt mai valoroşi decât 900 de milioane de utilizatori de pe urma cărora nu faci niciun ban.

Ce-o să însemne pentru piaţa românească noua strategie a Facebook? Mai puţine pagini de brand.

Până acum companiile mici alegeau Facebook pentru că era destul de ieftin că creşti o comunitate, iar micile lor bugete de marketing erau folosite pentru a aduce un plus fanului şi nu pentru display. Era relativ simplu pentru o pagină să crească organic, doar în baza conţinutului interesant. Făceai o campanie de ads, strângeai câteva sute/mii de fani şi începeai să comunici cu ei, iar mai apoi creşteai organic.

Acum, când Facebook vrea să convingă (a se citi „oblige”) brandurile să cumpere sponsored stories şi ads, nu mai e de ajuns să ai conţinut bun. Îţi trebuie un buget dublu: bani pentru a crea conţinutul (fie că e vorba de o agenţie, un fotograf care să-ţi facă pozele, cineva care să facă nişte filmuleţe sau un om angajat special pentru asta în departamentul de marketing) + bani pentru a promova acest conţinut.

Ca să zic aşa, social media începe să nu mai fie gratis (şi nici ieftină). Companiile mari nu vor avea de suferit prea tare, oricum aveau buget de Facebook ads. Dar schimbările se vor simţi la companiile mici, care fie vor găsi bani pentru reclame, fie vor ieşi. Din păcate, cred că multe vor alege varianta abandonării paginilor create.

2 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu