Mai ţineţi minte cataloagele astea de la Panini? Cred că au apărut înainte de Cupa Mondială din ’98 – sau cel puţin aşa îmi amintesc eu. Înainte de asta colecţionam nişte jetoane de la Skittles – tot cu jucători de fotbal (în ’96) – şi mă umflam de bombonele de-alea ca să strâng jetoane. Dar când am dat de primul catalog Panini lucrurile s-au dus la un alt nivel. Cred că mi-am exasperat părinţii cu plicurile alea pline de abţibilduri. Au cheltuit mici averi pentru nişte poze lipicioase. Ştiu că tot ce-mi doream la vârsta aia era să pot completa albumul.

Mă uitam la ceilalţi copii (ai căror părinţi pompau şi mai mulţi bani în abţibilduri) şi mă ofticam că ei au mai multe. Dar nu pentru că aş fi vrut să-i depăşesc, ci pentru că eu voiam să le am pe toate. O dorinţă care ţine de game mechanics, mai exact de progression dynamic – după cum aveam să aflu mulţi ani mai târziu. Şi e aplicată la chestii pe care le folosim în viaţa de zi cu zi: status progress bar-ul de pe LinkedIn (cel care îţi arată cât mai ai de completat la profilul tău).

Mai amuzant e că încă funcţionează şi pentru afurisitele alea de cataloage Panini. Am primit unul cu o revistă şi 2 plicuri cu fotbalişti. Le-am lipit şi parcă mă apucase iar dorinţa să-l completez pe tot, mai ales că n-am reuşit niciodată să termin unul cu fotbalişti. De fapt, singurul album pe care l-am făcut complet a fost cu Hercule şi atunci am primit de la ei ultimele 20 de abţibilduri de care aveam nevoie.

Chiar, a reuşit cineva să facă un album complet cu fotbalişti?

8 comentarii. Leave new

 • Am avut album Panini cu Euro ’96 și știu pe cineva care prinsese album cu World Cup din ’94. Eu am reușit cu greu să-l completez pe cel de la Cupa Mondială din Franța. Din păcate a ajuns material pentru foc până la urmă.

  Răspunde
 • Asta imi aminteste ca si eu am un vechi istoric de colectionar al unor astfel de abtibilduri cu fotbalisti. De la CM SUA ’94 la Euro 2004 nu cred ca am ratat vreun album al unui turneu final. A fost o indeletnicire placuta pentru mine iar achizitia plicurilor cu fotbalisti, schimburile, completarea echipelor era distractiva.
  Era o vreme cand colectionarea surprizelor de la gume, a fotbalistilor din plicuri ii unea pe multi copii. Erau, poate, niste copilarii, dar pentru mine raman niste amintiri frumoase.

  Răspunde
 • @Laurentiu Buica cum sa fie material de foc? Oricum erau super subtiri

  @Danny Now there’s an app for that

  Răspunde
 • @Alex: Păi pe la jumătatea liceului s-au strâns pe acasă vreo doi saci plini cu maculatură care au fost expediați la țară pentru pus pe foc. Nu exista la noi mania reciclării hârtiei și centrele de reciclare erau de mult timp apuse.

  Răspunde
 • Eu am avut in 98 si l-am completat in proportie de 80%. Il innebuneam pe taica-miu, imi cumpara 5-10 plicuri pe zi.

  Răspunde
 • Si cate dubluri?

  Răspunde
 • abtibild* 🙂

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu